Terugblikken op WK wielrennen gaat Lieke Nooijen uit Coevorden nooit vervelen: 'Bronzen medaille blijft heel bijzonder'

Het nagenieten is voorbij voor Lieke Nooijen. De 18-jarige wielrenster uit Coevorden probeert na de bronzen medaille op het WK wielrennen voor junioren in Engeland de flow richting het nieuwe seizoen stevig vast te houden.

Op het podium in Harrogate was het even zweven, maar inmiddels staat ze weer stevig met de beide benen op grond. Dat realisme past ook wel bij Lieke Nooijen, die na flink wat blessureleed ook de andere kant van de medaille kent.

Medio september reisde Lieke met een goed gevoel af naar het WK in het Engelse Yorkshire, maar ze had niet verwacht dat ze in de nacht van 27 op 28 september met een medaille onder haar kussen zou slapen. ,,Het blijft heel bijzonder.”

‘Laatste meters staan nog helder op mijn netvlies’

Lieke bespiegelde al vele keren de magnifieke eindsprint die haar brons opleverde, maar het terugblikken gaat nooit vervelen.

,,Die laatste meters staan nog helder op mijn netvlies. In de oplopende finishstraat in Harrogate slaagde ik er met een uiterste krachtsinspanning in om de Russische Aigul Gareeva nog net voor de finishlijn te passeren. Achter de Belgische Julie de Wilde legde ik beslag op de derde plaats. Het is maar eens weer bewezen dat ik een goede hectische finale kan rijden.”

De knop gaat weer om: trainen

Lieke - tweedejaars studente aan het Johan Cruijff College in Groningen - besefte dat na de euforie de knop weer om moest. ,,Ik ben weer aan het trainen en me in alle rust aan het voorbereiden op het volgend seizoen. In ieder geval probeer ik de komende weken nog zo lang mogelijk op de weg te trainen; tenminste als de weersomstandigheden het toelaten. In het weekend ben ik veelvuldig aan het mountainbiken en ga meerdere keren in de week naar de sportschool. Verder staat er in de winterperiode nog een trainingskamp in Spanje gepland.”

Van WSV Emmen naar WV Schijndel

Vorig najaar maakte ze overstap van WSV Emmen naar WV Schijndel. De Brabantse wielerclub straalt ambitie uit en dat past bij Lieke Nooijen.

,,Ik rijd vanaf komend voorjaar in de categorie Belofte-vrouwen onder 23. Met het team van WV Schijndel nemen we in 2020 onder meer deel aan de clubcompetitie voor vrouwen. Verder staan alle Nederlandse wedstrijden en UCI koersen op het programma. Ik wil voor mezelf kansen creëren en me verder ontwikkelen.”

Ronde van Vlaanderen en Ronde van Drenthe

De transfer naar WV Schijndel noemt Lieke de juiste stap in haar ontwikkeling. ,,De begeleiding van de formatie van Angelo van Melis en Sissy van Alebeek spreekt mij bijzonder aan en dat heeft mij tot dusverre geen windeieren gelegd.”

Ze legt de lat hoog. ,,Mijn doel is om ooit als professioneel wielrenster deel te mogen nemen aan klassiekers als Giro d’Rosa, De Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en natuurlijk de Ronde van Drenthe.”

‘Club van 100’

De Coevorder wielrenster beseft dat de weg naar de top lang en vooral ook kostbaar is. „Vrijwel de gehele week staat in het teken van studie en training. Tijd voor een bijbaantje is er niet. Er komt in financieel opzicht veel bij kijken om het allemaal te organiseren en mijn toekomstdromen waar te maken. Daarom ben ik bezig met de oprichting van een ‘Club van 100’. Ik hoop dat ik het bedrijfsleven en de wielerliefhebbers in deze regio enthousiast kan maken om mijn sportieve doelen te ondersteunen. Het sponsorgeld gebruik ik voor het betalen van trainingskampen en reis- en materiaalkosten.”

Voor meer informatie over de ‘Club van 100’ kunnen belangstellenden een email sturen naar liekenooijen@hotmail.nl