Basisscholen in buitengebied gemeente Coevorden op gezonde toer

Noord-Sleen - Basisschool De Vlinderhof in Noord-Sleen kreeg donderdag speciaal bezoek. Jolanda Ahlers en Marjo Dames kwamen met een gezonde boodschap naar de even fraai als rustiek gelegen school aan de Odoornerweg.

Verhalenvertelster Dames woont in Radewijk - provincie Overijssel - en gewichtsconsulente Ahlers even verderop in Brucht, bij Hardenberg. Samen bezoeken zij achttien basisscholen in de gemeente Coevorden in het kader van het stimuleringsprogramma Gezond in Coevorden. De Vlinderhof is een van de eerste scholen in de lange rij in het buitengebied van de gemeente Coevorden. Dames en Ahlers gaven er een korte gastles en overhandigden een USB-stick met filmmateriaal aan leerkracht Femke Temmink. De gastles bestond uit onder meer een trailer van de korte filmpjes, een fitnesstest, een quiz en het proeven van water met citroen en komkommer.

Het duo maakte in het kader van het JOGG-project (Jongeren Op Gezond Gewicht) in een eerder stadium vijf filmpjes over ontbijten, groenten en fruit eten, water drinken, beeldschermgedrag en buitenspelen en bewegen. Met die filmpjes gingen Dames en Ahlers naar de gemeente Coevorden - ondertussen een zogeheten JOGG-gemeente - om bekend te raken bij de scholen in de regio. In de stad Coevorden wordt volgens de gemeente thans al genoeg gedaan aan voeding en beweging bij de basisscholen.

Missie

De aanvraag kreeg groen licht van de gemeente Coevorden en thans zijn de initiatiefnemers begonnen met hun missie in de gemeente. Zij hopen met het project ‘Dat smaakt naar meer’ op de kracht van de herhaling en dat leerkrachten de filmpjes dus meer dan eens laten zien. ,,De filmpjes zijn tijdloos en altijd te gebruiken”, vertelt Ahlers direct na afloop van de gastles voor de groepen 5 en 6 van De Vlinderhof.Voor het tweetal betekent dit zeker niet de laatste serie gastlessen, want komend voorjaar zijn Dames en Ahlers van plan om een project met kooklessen te starten voor de basisscholen in Schoonoord, Dalerpeel en Geesbrug. ,,We gaan de scholen op korte termijn benaderen. Ook dan staat gezond eten centraal, want een gezonde levensstijl is ook op jonge leeftijd al belangrijk voor de toekomst. Alles helpt in dat opzicht, dus ook een gast- of kookles.”