FC Emmen richt zich op tegen Fortuna Sittard: belangrijke 2-1 zege voor Drenten in kraker

Emmen - FC Emmen heeft zondag een belangrijke 2-1 zege geboekt op Fortuna Sittard. De Drenten stelden in de eerste helft zwaar teleur, maar zetten de kraker na rust alsnog naar hun hand.

Lukkien voerde ten opzichte van de verloren uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (2-0) twee wijzigingen door in zijn basiself. Keziah Veendorp moest centraal achterin plaatsmaken voor Ferhat Görgülü, terwijl de weer fitte Nikolai Laursen in plaats van Robbert de Vos startte. De Deen speelde zoals vertrouwd vanaf de rechtervleugel, waardoor Luciano Slagveer naar de linkerkant verhuisde.

Er stond veel op het spel op De Oude Meerdijk. Emmen heeft flink ingekocht om degradatievoetbal te ontlopen en het heeft er alle schijn van dat de Drenten dan in elk geval Fortuna achter zich moeten houden. Emmen was vorig seizoen thuis lang heer en meester tegen de Limburgers, maar moest na een 3-1 voorsprong alsnog genoegen nemen met een punt.

Sambou zet Fortuna op voorsprong

De ploeg van Lukkien speelde zondag echter een draak van een eerste helft. Emmen was slordig en de opbouw verliep op z’n zachtst gezegd stroperig. Fortuna speelde een stuk dwingender en kwam na een dik kwartier, bij de eerste echte kans, te makkelijk aan de leiding. De dieptepass van verdediger Martin Angha was weliswaar fraai, maar Glenn Bijl liet zich veel te simpel uitkappen door Bassala Sambou.

De aanvaller van Fortuna drukte weliswaar fraai af in de korte hoek. ,,Maar waar Bijl zich al te makkelijk liet passeren, was er ook geen rugdekking van Michaël Heylen. Sambou kreeg alle tijd en ruimte om aan te leggen”, zag analist Marloes de Boer.

Het aanvalsspel van Emmen bleef vervolgens veel te voorspelbaar om Fortuna in de problemen te brengen. De schrale oogst van het eerste half uur? Een wippertje van Bijl schampte de lat, een kopbal van Lorenzo Burnet ging voorlangs en een schot van Sergio Peña belandde in de handen van Fortuna-doelman Alexei Koselev.

Luciano Slagveer ontsnapte tien minuten voor rust wel even aan de aandacht van de Limburgse defensie, maar de vleugelspits - die zondag vooral grossierde in balverlies - had oog in oog met Koselev zijn zenuwen niet in bedwang.

Fortuna was ondertussen dichter bij een verdubbeling van de marge via onder meer Mark Diemers en doelpuntenmaker Sambou, maar Emmen-doelman Dennis Telgenkamp stond enkele keren de 0-2 in de weg.’

Snelle gelijkmaker na rust

Het zouteloze spel van Emmen dwong de ontevreden Lukkien al in de rust tot ingrijpen. Slagveer moest plaatsmaken voor Jafar Arias, waardoor de nog amper bereikte spits Michael de Leeuw een linie terug schoof en Peña naar de linkerkant verhuisde.

Het bleek een gouden greep, want een leep balletje van Arias op Burnet bleek in de 53ste minuut de opmaat naar de 1-1. De tot dan toe fletse Burnet gaf een heerlijke voorzet op De Leeuw, die alleen maar binnen hoefde te knikken. Arias had luttele minuten later zelf de 2-1 op zijn schoen, maar na goed werk van Laursen schoot de spits wild naast.

Analist De Boer zag in de tweede helft een hele ander Emmen aan het werk. ,,Voor rust kwamen vrijwel alle spelers in de bal. Er was geen enkele diepgang, waardoor er op het middenveld ook nul ruimte was om creatief te zijn. Emmen ging met Arias meteen heel anders spelen. De wedstrijd draaide 180 graden.”

Waar De Leeuw met zijn hoofd goed was geweest voor de gelijkmaker, kreeg hij al snel ook een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te koppen. Na een verlengde hoekschop van Laursen stond De Leeuw op de goede plaats bij de tweede paal, maar de aanvaller knikte deze keer tot zijn eigen afgrijzen net naast.

De jacht op de 2-1 was evenwel geopend. Fortuna figureerde ineens op De Oude Meerdijk en Emmen kreeg via Bijl en Arias prima mogelijkheden om de trekker nogmaals over te halen.

Bevlieging Peña bezorgt Emmen drie punten

Toch brak Emmen pas in de slotfase, toen ook spits Marko Kolar na blessureleed zijn rentree had gemaakt, op fraaie wijze de ban. Dat was te danken aan een bevlieging van Peña, die de bal op de rand van het strafschopgebied vanuit de draai schitterend achter doelman Koselev krulde.

De Oude Meerdijk ontplofte, maar de drie punten waren zeker nog niet binnen. Emmen kraakte aan alle kanten tijdens het lange slotoffensief van Fortuna, mede vanwege de zes minuten blessuretijd. Telgenkamp was al verslagen na een wippertje van Amadou Ciss, maar Heylen redde zijn doelman op de lijn. Diezelfde Ciss knalde even later op de vuisten van Telgenkamp.

Maar Emmen bleef met hangen en wurgen overeind en boekte de derde zege van het seizoen. De club heeft met tien punten nu een marge van vier punten ten opzichte van Fortuna, de nummer 17. Hekkensluiter RKC Waalwijk vergaarde op zijn beurt pas één punt.