'Veilig fietspad is minstens twee meter breed'

Het plan voor het fietspad langs het Oranjekanaal tussen Hijken en Wezuperbrug wordt aangepast, maar smaller dan twee meter wordt het niet. Dat zei wethouder Anique Snijders (VVD) van Midden-Drenthe donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Groen.

Op het plan van de gemeente voor een fietspad aan de stille zuidkant van het Oranjekanaal is veel kritiek van aanwonenden, natuurorganisatie en de politiek, omdat er zestig eiken moeten worden gekapt, waarvan zo’n vijftien monumentale. Dat het een betonnen fietspad van twee meter breed moet worden, stuit ook op veel weerstand.

Schelpenpad

Eerder deze week liet wethouder Snijders weten dat ze het plan vanwege de kritiek gaat aanpassen. Hoe wilde ze toen nog niet zeggen. Gemeentebelangen, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie spraken zich donderdagavond uit tegen het betonpad dat de gemeente naast de bestaande zandweg over zo’n zes kilometer wil aanleggen. Ze pleitten, in navolging van natuurorganisatie IVN, voor een schelpenpad van één meter breed waarvoor geen bomen hoeven te wijken.,,Het gaat over een toeristisch-recreatief fietspad. Dan is één meter breed voldoende”, aldus Henk van der Beek van Groenlinks. ,,Totale waanzin om de hele berm langs het kanaal op de schop te gooien. Langs het Linthorst Homankanaal bij Beilen ligt ook zo’n schelpenpaadje en daar is niks mis mee”, reageerde Jannes Kerssies van Gemeentebelangen.

Wethouder Snijders benadrukte dat het fietspad veilig en voor iedereen toegankelijk moet zijn, dus ook voor brede duofietsen. ,,Dat wil de provincie, die de helft betaalt ook, anders doet ze niet mee.” Het totale plan kost zo’n zeven ton. Volgens meerdere raadsleden is een smaller schelpenpad niet minder veilig. Kerssies: ,,Op de Waddeneilanden zijn ook veel schelpenpaden. Je hoort nooit iets over ongelukken daar.”

Na meerdere vragen vanuit de commissie bleek dat Snijders ook in het nieuwe plan vasthoudt aan een pad van twee meter breed. ,,Dat is het minimum voor een veilig en toegankelijk fietspad.” Ook over een schelpenpad is ze niet enthousiast. ,,Een schelpenpad is goedkoper om aan te leggen, maar duurder om te onderhouden. Ook is het niet duurzaam.”

De wethouder zei dat ze wel gaat bekijken of er minder eiken gekapt kunnen worden. Als het aangepaste plan klaar is, komt er een nieuwe inloopavond voor inwoners.