Coevorder wethouder: In 2020 duidelijkheid over nieuwbouw of renovatie De Nieuwe Veste

Coevorden - In 2020 is er volgens wethouder Jeroen Huizing (CDA) duidelijkheid over nieuwbouw of renovatie van het schoolgebouw van De Nieuwe Veste. ,,We streven ernaar om in 2023/24 een start te maken met de werkzaamheden’’, spiegelde Huizing dinsdagavond de Coevorder raadsfracties voor.

,,We zien graag tempo in de plannen voor renovatie of nieuwbouw’’, zei raadslid Michel Blanken (PvdA). ,,Want we zien tekorten die vooral worden veroorzaakt door de grootte van het gebouw.’’

‘Snel duidelijkheid’

Vorige week slaakte voorzitter Frida Steenblik een noodkreet in Dagblad van het Noorden over de in haar ogen trage gang van zaken bij de gemeente. Er moet volgens haar snel duidelijkheid komen over een nieuw schoolgebouw, omdat steeds meer delen van het huidige onderkomen nauwelijks gebruikt worden. Dat terwijl de kosten voor schoonmaak, onderhoud en verwarming wel gewoon doorlopen. ,,Elke euro die we uitgeven aan het gebouw gaat niet naar het onderwijs’’, zei Steenblik. Volgens haar is renovatie een gepasseerd station: het gebouw zou daarvoor te oud zijn.

Fikse daling

De Nieuwe Veste kampt door krimp met een fikse daling van het aantal leerlingen. Telde de school in 2014 nog 1665 leerlingen, in 2023 zijn dat er naar verwachting 1129.

De huisvesting valt volgens Huizing niet los te zien van onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen. ,,De school moet daarvoor zelf ook nog eieren leggen. Deels is dat al gebeurd. De gemeente en de school zijn ervan overtuigd de tijd nodig te hebben om een verantwoorde keuze te maken.’’