Roelie Lubbers trekt de kar voor culturele gemeente Coevorden

Roelie Lubbers uit Noord-Sleen wordt de aanjager voor activiteiten in het kader van Coevorden als culturele gemeente van Drenthe. Dat is in 2021/2022.

Lubbers is vooral bekend als voorzitter van wielerevenement De Gouden Pijl in Emmen. Ook zet ze zich al jaren in voor het Zuidenveldfeest in Zuidoost-Drenthe. De van oorsprong landbouwtentoonstelling bestaat in 2020 honderd jaar. Ze schrijft daarover momenteel een boek, dat volgend jaar verschijnt.

,,Maar ik heb ook veel met cultuur. Ik speel klarinet bij muziekvereniging Crescendo, zat vroeger bij een tienerkoor, ben bestuurslid van Huus van de Taol en zet me in voor het Drentse boek. Ik kom tijd tekort voor al mijn interesses!’’

Kwartiermaker

Enkele maanden geleden werd Lubbers al door de gemeente gepolst of ze de rol van kwartiermaker wilde vervullen. Vorige maand werd bij de première van openluchttheaterstuk De Toorn van Thunaer bekend gemaakt dat Coevorden zich mag opmaken voor culturele gemeente. ,,Ik heb dus al even kunnen nadenken over wat we allemaal op poten zouden kunnen zetten. Er zijn al heel wat ideeën, maar die verklap ik nog niet. Maar zo’n stuk als De Toorn van Thunaer zou natuurlijk hartstikke mooi zijn. De gemeente wil nadrukkelijk de eigen bevolking inschakelen. Het moet een evenement zijn dat wordt gedragen door heel Coevorden, in plaats van dat de gemeente iets op poten zet.’’

Bijeenkomst om ideeën te spuien

Om erachter te komen wat er leeft onder de bevolking is er op 7 november een bijeenkomst in zaal Wielens in Noord-Sleen. ,,We noemen het een inspiratieavond, waarvoor allerlei instellingen en verenigingen zijn uitgenodigd. Maar we vragen individuele mensen ook te komen om hun ideeën te spuien. En bijvoorbeeld ondernemers met culturele interesses of bedrijven die een mooie rol zouden kunnen vervullen.’’

Het gaat nadrukkelijk ook om kleinere initiatieven, in ook de dorpen van de vestingstad.

Coevordens Ontzet

In 2022 is het 350 jaar geleden dat Coevorden werd bevrijd. Het is de bedoeling om Coevordens Ontzet groots te vieren. Er worden allerlei festiviteiten georganiseerd. De Garnizoensdagen van de afgelopen jaren vormden een aanzet. ,,We gaan daar als culturele gemeente natuurlijk bij aanhaken’’, zegt Lubbers.

Midden-Drenthe

Midden-Drenthe heeft als huidige culturele gemeente van Drenthe (tot oktober 2020) flink wat pech. Theaterproducties die in het voormalige Kamp Westerbork zouden worden opgevoerd zijn geschrapt. Die stukken hadden het hoogtepunt van het culturele jaar moeten worden.

Op het kampterrein worden vanaf nu alleen nog lezingen, boekpresentaties en voorstellingen gehouden die rechtstreeks te maken hebben met de geschiedenis van het voormalige doorgangskamp. Dit is een nieuwe richtlijn van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.