Weekendje weg in eigen (Fries)land

Aangeboden door: The Bagstore

Even er tussenuit. Een weekendje of een paar dagen weg. Dan vraagt je hoofd om iets bijzonders maar je portemonnee niet om dure vliegreisjes. Daarnaast wil je van 2 of 3 dagen ook niet uren op luchthavens doorbrengen maar zo snel mogelijk op de plaats van je bestemming zijn. Tijd dus voor een paar dagen weg in eigen land.

Met al die aanbiedingen van stedentrips en verre reizen, vergeten we soms hoe mooi ons eigen land is. Deze week uitgelicht ‘Friesland’. Niet ver maar, wel ver genoeg om er even helemaal tussenuit te zijn. En wat is Friesland mooi! 

Wat dacht je van het uitgestrekte landgoed Eese, niet ver van Steenwijk. Op amper een uurtje rijden ligt een kerkje waar je kunt overnachten. Aan de rand van de Maatschappij van Weldadigheid, genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst in 2018. Het Westerkerkje is het kleinste houten kerkje van Nederland. Hier ben je even helemaal alleen. In alle jaargetijden tref je een plek van geborgenheid en rust aan. De stille bossen lenen zich prima voor een lange wandeling. Stap je naar buiten, dan heb je een vrij uitzicht over de landerijen. Met maar liefst 2000m2 voel je je hier gewoon even grootgrondbezitter. Tijd om je weekendtas uit te pakken en te gaan genieten dus. 

Het Westerkerkje heeft plaats voor vier personen en is mooi en stijlvol ingericht met natuurlijke materialen. De badkamer met douche is niet zo heel groot maar wel erg smaakvol ingericht. En in de keuken heb je een eigen koelkast en oven. Afwassen doe je hier natuurlijk gewoon even met de hand. Aan de prachtige tafel, gemaakt van de eeuwenoude eik, kunnen maar liefst acht personen aanschuiven. Vrienden vragen voor een etentje en lang na borrelen is dus een optie. De antieke gietijzeren radiatoren verwarmen het kerkje maar zelf hout stoken met de stoere Bullerjan houtkachel, is natuurlijk veel leuker. En de tijd, die lijkt hier net iets langzamer te gaan. En dat is mooi meegenomen.

Kon-Tiki in Nederland

Stop niet te veel in je waterdichte rugzak als je wil slapen op een heus vlot midden in de natuurlijk. Het meeste dat je echt nodig hebt, is wel aanwezig in de mooie 2-persoons hut op dit vlot van 8 meter lang en 3 meter breed. Dat dit vlot geïnspireerd is op het beroemde vlot de ‘Kon-Tiki’ van Thor Heyerdahl is natuurlijk wel duidelijk. 

De thuishaven van deze bijzondere overnachtingsplaats heeft alle faciliteiten voor een heerlijk verblijf. Gaat het toch kriebelen, dan licht je het anker en ligt het weidse landschap voor de boeg. Hier hoef je niet bang te zijn dat je snel in iemands vaarwater zit. En binnen… daar tref je een slaapkamer met 2 ruime bedden als lits-jumaux of losse bedden. Een scheepskist en olielampen zorgen voor de bijpassende sfeer en vullen het complete inventaris mooi aan. En bij mooi weer geniet je op het eikenhouten buitendek in alle rust van het uitzicht en de op -of ondergaande zon

Nog zo’n paradijsje

Bijzondere hutten met bijzondere namen. Dat zijn het ‘Heilige Huisje’ en ‘De Schrijvershut’. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen die eenvoud en rust uitstralen. Zet je horloge maar even stil en hervind hier je eigen ritme. 

Terug in de tijd met het heerlijke Zweedse houtkacheltje, de eeuwenoude boerderijbinten, de zelf gebundelde (knot)wilgentenen en de oude glas-in loodramen. Het Kleine Paradijs is een inspirerende en rustgevende plek midden in het Friese landschap waar al heel wat travelbags zijn uitgepakt. In de negentiende eeuw werd de oorspronkelijke boerderij “boerenbehuizinge met erf” genoemd. En dat erf is met bomen en oude hagen en genoeg water een oase in het Friese landschap. Maar wil je er toch op uit? Bezoek dan eens het pittoreske dorpje Easterein dat mooi centraal ligt tussen de Friese Elfsteden Bolsward, Sneek, Leeuwarden en Franeker.