Wandelroute Aalden Rondomme kan na groot onderhoud weer jaren mee (dankzij Coevorden Verbindt)

Het zal fervente wandelaars uit de regio niet zijn ontgaan: de wandelroute Aalden Rondomme heeft een flinke onderhoudsbeurt gekregen.

Dankzij de inzet van de ‘vrijwilligers groenbeheer’ en een bijdrage uit het gemeentelijk project Coevorden Verbindt kon stichting Aalden Rondomme het groot onderhoud aan de wandelroute uitvoeren.

Al weer veertien jaar geleden kwam tuin- en landschapsontwerper Wilfried Reuvers met het idee om de vele mooie plekjes en paadjes gangbaar te maken voor het wandelend publiek. Vorig jaar werd het bestaande wandelpad vanaf de paasbult naar de stapstenen voorzien van de nieuwe halfverharding. Dat betekent wandelen over verharde paden die goed begaanbaar zijn, maar ook toegankelijk voor wandelaars die niet zo goed ter been zijn.

Maaien

Het onderhoud wordt door de vrijwilligersgroep uitgevoerd op basis van zogeheten verarming: dus maaien en afvoeren om zodoende minder gras te krijgen en meer bloemen.

,,Dit vergt nogal wat van onze vrijwilligers, want gewoon maaien en laten liggen is natuurlijk het eenvoudigste. We hebben daarom ook geïnvesteerd in specifieke machines. Een nieuwe vingerbalkmaaier en elektrische bosmaaier zullen hopelijk het werk verlichten”, zegt Reuvers als voorzitter van stichting Aalden Rondomme.

Wat staat er nog meer op het onderhoudsprogramma?

Vorig najaar zijn de palen, routebordjes en de zitbanken vervangen en de komende periode wordt ook de poel met stapstenen opgeknapt.

,,De poel wordt uitgegraven en de stapstenen worden weer in beeld gebracht. Verder wordt de voorde voorzien van drijvende balken om te voorkomen dat de poel weer vol stroomt. De vrijwilligers voorzien de overige paden van nieuwe laag halfverharding. We gaan ook proberen op en langs de route nog meer te doen aan biodiversiteit. We plaatsen nestkasten en er komen takkenrillen langs de paden. Zo creëren we ook mooie stekjes voor vogels om te broeden.”

Nieuwe lichting vrijwilligers

Het maakt volgens Wilfried genoegzaam duidelijk dat er nog veel moet gebeuren. ,,Gelukkig hebben we een aantal enthousiaste vrijwilligers, maar de groep dunt uit. Een nieuwe lichting vrijwilligers voor het groenbeheer is dus van harte welkom. Per maand werken we gemiddeld één keer op woensdagochtend. Soms maanden niet en dan weer twee woensdagen achter elkaar. Het is een leuke en gezellige ploeg. Dus wie tijd en zin heeft om af en toe lekker in de natuur te werken is van harte welkom. Ook al is het maar een paar keer per jaar: alle ondersteuning is welkom.”

Deel budget aangewend voor Nieuwjaarsloop

Dankzij Coevorden Verbindt heeft de organisatie van de nieuwjaarsloop op de tweede zaterdag van januari wat meer armslag gekregen en extra geld gestopt in materiaal dat normaal gesproken elk jaar gehuurd moest worden.