Coevorder centrummanager Mischa de Gier: ‘Er is werk aan de winkel’

Coevorden - Strijd. Coevorden ontkwam er in het verre verleden niet aan. Neem alleen al het ontzet van de vestingstad in 1672. Destijds gaf Carl von Rabenhaupt toestemming om Coevorden te bevrijden van de troepen van de bisschop van de Duitse stad Münster. En de Coevorder schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen was de bedenker van het plan tot herovering van Coevorden.

Onder meer Centrummanagement Coevorden, lokale ondernemers en de gemeente Coevorden borduren eeuwen later voort op bijvoorbeeld die strijd van weleer. Waar staat Coevorden voor? Die vraag werd de laatste maanden gesteld door de genoemden partijen. Gezamenlijke research wees uit dat het begrip strijd steeds boven kwam drijven. Coevorden had voorheen een strategische ligging als entree van het Noorden en was meer dan eens het middelpunt van oorlog en geweld.

Centrummanagement, ondernemers en de gemeente zien vandaag de dag graag dat bezoekers van Coevorden op ontdekkingstocht gaan om de spannende verhalen van ‘de stad van strijd’ te leren kennen. Dat moet gebeuren door oude steegjes, over een oud karrenspoor, op de Weeshuisweide en in Kasteel Coevorden, bijvoorbeeld.

Ondernemers in de binnenstad zijn volgens centrummanager Mischa de Gier (37) uit Nietap enthousiast, maar vinden ook dat er zaken moeten veranderen om de nieuwe positionering overal voelbaar en zichtbaar te maken. De Gier wil zich actief inzetten om ondernemers, Coevordenaren en andere partijen te betrekken bij het waarmaken van de stad van strijd.

Bezoekersstad

,,En dat gaat niet vanzelf”, vertelt de realistische dertiger. ,,Het is een kwestie van de lange adem, want we weten dat er werk aan de winkel is.” Coevorden moet een bezoekersstad worden. Het toekomstige Kasteelpark Coevorden staat straks garant voor bijvoorbeeld de Markthal en het in beeld brengen van de Koevoorde. Die vroegere doorwaadbare plek voor koeien komt symbolisch terug in het stadshart met water dat onder de Markthal doorloopt en eindigt in de haven.

De Gier denkt verder aan herinrichting van de straten - de huidige bestrating van de Friesestraat, bijvoorbeeld, is alweer ruim twintig jaar oud - en virtual reality. ,,Er zijn hier genoeg bijzondere gebouwen en gebeurtenissen”, weet De Gier. ,,Ik weet dat lang niet alle historische gebouwen bewaard zijn gebleven, maar we kunnen deze alsnog op een moderne manier tot leven brengen. Bezoekers zouden met een virtual-reality-bril een route kunnen afleggen. Of de iPad gaat mee en met één druk op de knop wordt op een bepaalde locatie getoond hoe het vroeger was. Ook zou onderweg een spannend historisch spel kunnen worden gespeeld, maar dat is voor nu toekomstmuziek.”

Het is volgens De Gier gewenst dat bezoekers ook echt het idee hebben dat Coevorden een historische stad is. ,,Wij zijn geen Bourtange, maar we hebben wél een goed verhaal te vertellen. De succesvolle Ridderdag in augustus paste mooi in dat plaatje, net als de pendeltrein die afgelopen zomer reed tussen Center Parcs De Huttenheugte en het Coevorder centrum. Laten we samen een nieuwe impuls aan Coevorden geven.”