Vijf vragen over herinrichting hartje Coevorden

De gemeente van Coevorden buigt zich de komende maand over de aanpak van de Markt, Haven, Citadelpunt en de Weeshuisweide.

De raad neemt op dinsdag 29 oktober een besluit. Waar gaat dit besluit precies over en hoe gaat het daarna verder? Vijf vragen over deze visie ‘Kasteelpark Coevorden’.

1. Hoe kwam deze visie tot stand?

De gemeente nam in 2018 de binnenstad grondig onder de loep. Daar rolde een programma uit waarbij aan meerdere projecten wordt gewerkt: stationsgebied, Bogas-terrein, herinrichting winkelstraten en ook het opstellen van deze visie voor Markt, Haven, Citadelpunt en Weeshuisweide. Van januari tot juli 2019 is hier samen met heel veel inwoners, ondernemers en andere betrokkenen hard aan gewerkt.

2. Wat stelt de gemeenteraad straks precies vast?

De raad stelt de visie vast. Als ze akkoord gaan, worden projecten verder uitgewerkt met de visie van het Kasteelpark Coevorden als uitgangspunt.

3. Hoe gaat het verder na het besluit van de raad?

Voor de markt, de haven en parkeren wordt samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen een verder uitgewerkt plan gemaakt. Daar horen weer begrotingen bij waar de gemeenteraad een besluit over neemt.

4. Hoe zit het met parkeren in de binnenstad? Kan dat in de toekomst nog wel?

Natuurlijk moeten er genoeg parkeerplaatsen zijn voor iedereen die in de stad moet zijn. Het blik op de markt gaat in ieder geval wel verdwijnen. Daarnaast verdwijnen de parkeerplaatsen op de Weeshuisweide. Vóórdat er parkeerplaatsen verdwijnen, komen er op andere plekken weer gelegenheid bij.

5. Wanneer gaat de schop de grond in?

De eerste projecten starten volgend jaar al. Een ding is zeker: tijdens de verbouwing moeten de winkels open blijven. Dat betekent dat niet alles tegelijk kan. Daar komt bij dat Coevorden in 2020-2021 culturele gemeente van Drenthe is. Dan moet de stad zich op haar best presenteren. Er komen dan veel bezoekers en dan kan het geen bouwput zijn. Door slim te plannen moet dit gaan lukken.