Motorcoureur Jorn Hamberg uit Dalerpeel is klaar voor zijn comeback

Dalerpeel - Motorcoureur Jorn Hamberg heeft zijn definitieve rentree in de wegracerij nog niet zwart op wit staan, maar de 24-jarige inwoner van Dalerpeel is dichtbij een overeenkomst met het team Performance Racing Achterhoek (PRA).

,,De gesprekken met de teamleiding van PRA zijn volop gaande, maar ik ga ervoor om volgend jaar weer aan de start te staan van een volledig kampioenschap.”

Wildcards

Na twee wildcards lijkt Jorn Hamberg weer helemaal klaar voor een rentree. In het voorjaar maakte hij in het Gelderse Hengelo al indruk. De coureur deed dat vorig weekend tijdens de finales van het International Road Racing Championship (IRRC) in het Duitse Frohburg nog eens dunnetjes over. Op uitnodiging van het Achterhoekse PRA-team nam Hamberg als gastrijder deel aan de IRRC-finales en deed dat zeer verdienstelijk. Op een Yamaha YZF-R6 behaalde hij na vrijwel foutloze races in de IRRC Supersport 600 en de Duitse Open Supersport 600 twee keer een podiumplaats en finishte twee keer als vierde.

Goed gevoel

Zijn indrukwekkende prestaties eerder dit jaar in Hengelo waren de teamleiding van PRA niet ontgaan en Hamberg kreeg op de Yamaha R6 de gelegenheid om in Frohburg zijn kunsten te tonen. Voor beide partijen een mooie gelegenheid te kijken of er een klik is en de samenwerking definitief gestalte kan worden geven. ,,Zelf kijk ik met een heel goed gevoel terug op de wedstrijden. Voor mij is het dan ook een serieuze optie om komend seizoen plaats te nemen in de renstal van Performance Racing Achterhoek.”

Even wennen

Jorn Hamberg eindigde in de Duitse Open Supersport 600 op een respectievelijk derde en tweede plaats en in de IRCC Supersport 600 greep hij als vierde twee net buiten het podium. Van beide klassen waren er op zaterdag kwalificaties en op zondag twee races.

,,De eerste kwalificaties moest ik even wennen, want het circuit en de motor waren helemaal nieuw voor mij. Gelukkig kon ik aan het eind van de dag goed meekomen.”

In beide klassen vertrok Hamberg vanaf de tweede startrij. ,,Ik probeerde gaandeweg de races het uiterste uit de machine te krijgen. Kijken of er nog iets meer in zat en dat bleek het geval”, glimlacht Hamberg. De races gingen beter dan verwacht en hij hoopt dat de resultaten een mooie opmaat vormen voor een succesvol raceseizoen in 2020.

Nog geen gelopen race

De getalenteerd coureur – met durf, snelheid en onverschrokkenheid als handelsmerk - beseft echter dat het nog geen gelopen race is. ‘Het is nog niet in kannen en kruiken. Het is afwachten of we het benodigde budget voor elkaar kunnen krijgen. Daar zijn we op dit moment druk mee bezig, zodat we in 2020 zonder financiële zorgen optimaal kunnen presteren. Daar kijk ik echt naar uit.’

De motorcoureur zette vorig jaar het wegracen nog op een laag pitje. ,,Het was vooral vanwege budgettaire redenen dat ik de ONK-wedstrijden toen vaarwel heb gezegd.”

In 2015 begon het avontuur op een eigen omgebouwde Yamaha R6. Het was het begin van iets moois, want na de aankoop van een professionele wedstrijdmotor stond Jorn Hamberg binnen twee jaar aan de top van Nederland. Hij droomde van het WK, maar een verbrijzelde rugwervel wierp hem ver terug. Hij bleef echter heel nauw bij de motorsport betrokken en voor zijn supporters komt de mogelijke rentree dan ook niet als een verrassing.