Michel Kerkdijk (31) debuteert als trainer bij Dalen

Dalen - Michel Kerkdijk staat dit seizoen bij het naar de 2e klasse gepromoveerde Dalen voor het eerst op eigen benen als trainer.

De 31-jarige inwoner van Schoonebeek - die vorig jaar nog basisspeler was van SVV ’04 uit Schoonebeek - zwaaide vijf seizoenen de scepter over het reserveteam van FC Klazienaveen. Onderhand werd het tijd om een nieuwe stap in zijn trainersloopbaan te zetten.

,,Vooral het zelfstandig samenstellen van de meest ideale opstelling, keuzes maken in speelwijze en een bijdrage leveren in individuele ontwikkeling van spelers zijn aspecten die mij als hoofdtrainer in het bijzonder aanspreken.”

Vergrootglas

Kerkdijk beseft dat hij bij vv Dalen niet meer in de luwte werkt, maar als eerst verantwoordelijke min of meer onder een vergrootglas ligt. ,,Natuurlijk brengt het hoofdtrainerschap een bepaald spanningsveld met zich mee, maar ik kan er nog prima om slapen”, glimlacht de oefenmeester in de kantine op sportpark ‘t Grootveld.

Zelfreflectie

De hoofdmacht van Dalen kan zich volgens Kerkdijk op een hoger niveau verder doorontwikkelen. ,,We hebben een voetballende ploeg en kunnen in de 2de klasse zeker stappen gaan maken. Dalen was er na drie opeenvolgende pogingen ook echt aan toe om weer een klasse hoger te gaan spelen. Nu is het aan ons de taak om een stabiele factor in die 2e klasse te worden.”

Over zijn rol als trainer is hij realistisch. ,,Zelfreflectie is essentieel. Ik ben nog lerend en zie veel mogelijkheden en uitdagingen om mezelf als trainer te verbeteren. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik de kans heb gekregen om bij vv Dalen verder te ontplooien. Een vereniging met een goede organisatie.”

SVV ’04

Michel Kerkdijk kan bogen op een rijk voetbalverleden. Hij startte destijds als jeugdvoetballer bij de toenmalige jeugdcombinatie Sc Oranje/Minjak. ,,Daarna speelde ik aanvankelijk in de hoofdmacht van Minjak en na de fusie met Sc Oranje heb ik twee seizoenen in het zaterdagteam van SVV ’04 gespeeld. Uiteindelijk de overstap naar de zondag gemaakt.”

Centraal achterin

De meest favoriete positie van Kerkdijk was veelal centraal achterin, zowel mandekker als laatste man. ,,Ook heb ik in het verleden als verdedigende middenvelder gespeeld, maar ben van origine toch een echte verdediger. Als speler was ik veel coachend aanwezig in het veld. Verdedigend wel kopsterk, maar ik was een redelijk trage speler. Dat kon ik echter vaak compenseren door me steeds zo tactisch mogelijk op te stellen.”

Trainerschap lonkte

Met zijn 31 jaar had Michel Kerkdijk overigens best nog een aantal jaren kunnen voetballen, maar toch lonkte het trainerschap. ,,Ja, dat is iets dat ik altijd heb geambieerd. Ik had er inderdaad nog voor kunnen kiezen om een bepaald aantal jaar door te spelen, maar vond het afgelopen seizoen tijd om te stoppen. Er kloppen bij SVV ’04 een aantal talentvolle spelers aan de deur en dan moet je voor die spelers geen sta in de weg zijn. Op een gegeven moment moet je keuzes maken en ik heb zeer bewust de keuze voor het trainerschap gemaakt.”

Speelwijze aanvallend

Kerkdijk kenschetst zich als een trainer die in zijn wijze van coaching veel focus legt op de positieve punten van het spel.

,,Iets wat verkeerd gaat is altijd zeer makkelijk te coachen, maar juist het benadrukken van het positieve vind ik belangrijk. Ik leg ook verantwoordelijkheden neer bij de spelers, want wij moeten als team gezamenlijk een prestatie op de mat leggen. De speelwijze is hopelijk aanvallend georiënteerd, waarbij altijd de focus ligt op welke hoogte we druk willen gaan zetten. Dit zal echter per tegenstander verschillen, maar de speelwijze moet wel herkenbaar zijn.”

Verwachtingspatroon

De nieuwe hoofdtrainer van Dalen blaast wat verwachtingspatroon betreft niet hoog van de toren.

,,In eerste instantie vind ik dat we ons moeten handhaven. Dat is nog geen appeltje-eitje. Mochten we de competitie veelbelovend van start gaan, kun je altijd de doelen gaan bijstellen. We moeten echter nog wel degelijk de nodige stappen maken: we zijn nu voornamelijk bezig met hoe we ons spel in aanvallend en verdedigend opzicht kunnen verbeteren. Ook de omschakelmomenten zijn cruciaal binnen ons spel. Hier hebben we in de voorbereiding ook vooral het accent opgelegd.”

Docent aan Drenthe College

Michel Kerkdijk is in het dagelijks leven werkzaam als docent Sport en Bewegen aan het Drenthe College in Emmen. Dat combineert hij met de functie van loopbaanbegeleider van een derdejaars klas. ,,Een uitdagende baan, die veel raakvlakken heeft met het trainerschap. Dit jaar ben ik drukdoende om het profiel ‘voetbal’ binnen onze opleiding verder uit te werken en gestalte te geven. Verder volg ik een cursus bij de KNVB om de opleiding pupillen-/ juniorentrainer bij clubs te mogen verzorgen. Veel staat bij dus in het teken van voetbal. Ik ben daar mee opgegroeid en kan daar echt helemaal mijn ei in kwijt.”