Bas Kamst: ‘We zijn anders dan de rest’

Coevorden/Nieuw-Amsterdam/Hardenberg - Het familiebedrijf Kamst Mode bestaat al sinds 1946 en is nog altijd springlevend. Eigenaar Bas Kamst (39) vindt het heel belangrijk wat er speelt onder de medewerkers van zijn bedrijf.

Kantoor Coevorden wordt ondertussen verbouwd om ook achter de schermen het verschil te kunnen maken. Naast Coevorden heeft Kamst een vestiging in Nieuw-Amsterdam, Emmen en Hardenberg. Bas Kamst - hij zag dat de omzet van de modezaak bijna is verdubbeld ten opzichte van zes jaar geleden - kijkt met vertrouwen uit naar de toekomst. „Wij vinden dat onze medewerkers centraal moeten staan”, vertelt hij. Daarvoor bedacht Bas samen met zijn vrouw Vanessa een plan. „We willen daarmee zorgen voor een toekomstvisie en bestaansrecht voor de komende decennia.”

Commercieel

Kamst: ,,Ik word blij als ik voor andere mensen het verschil kan maken. Dat zit in mijn natuur: het iemand naar zijn of haar zin maken.” De inwoner van Nieuw-Amsterdam leidt in die rol thans het bedrijf. ,,Het doet me goed als een collega een leukere dag heeft door aandacht van mijn kant.” Bas en Vanessa Kamst moesten die visie alleen nog wel commercieel zien te vertalen. ,,Om uiteindelijk medewerkers in hun talent te laten staan bij een bedrijf dat ertoe doet.”

Vorig jaar werd de visie gepresenteerd aan de medewerkers tijdens een ontspannen weekend weg in Almelo, waar zij volledig in de watten werden gelegd. ,,Er werd destijds heel positief gereageerd op ons plan, maar ook voelde ik een bepaalde spanning onder mijn collega's. Past het wel bij mij om het verschil te maken voor een ander, werd er gezegd. Laat mij maar gewoon verkopen...”

Kamst zag medewerkers vertrekken en dat was wel even schrikken, maar de reis was ondertussen wél begonnen. Het was in die tijd voor Kamst op de rijdende drukke trein lastig om het verschil te maken voor zijn collega's, maar hij hield de nieuwe visie vast voor de nabije toekomst.

Roze reiskoffer

,,Ik was dan ook heel blij dat Niels Kiewiet afgelopen voorjaar in dienst kwam bij ons. Hij heeft onze nieuwe roze reiskoffer ontworpen. Elke collega krijgt een persoonlijke en op maat gevulde reiskoffer met daarin onder meer zijn of haar contract in de vorm van een paspoort, een kaart met alle vestigingen en een adressenboekje met verjaardagen van alle medewerkers.” De officiële vuurdoop van de fraaie koffer was in augustus op het vliegveld in Hoogeveen. „Nieuwe en huidige medewerkers krijgen door de koffer het besef dat er aandacht voor ze is. En dat zij voelen dat voor hen het verschil wordt gemaakt.”

Rechterhand

Coach - en rechterhand van Bas - Natascha Schuurhuis geeft vanaf november een nieuwe training aan alle medewerkers, die in feite meegaan op reis. ,,Neem ervaring mee in jouw koffer en zorg ervoor dat je de koffer vult met kennis.”

Kamst Mode wil staan voor hartelijk, vakkundig, bevlogen en overtreffend waarbij fun centraal staat. Kamst: ,,Wij zijn verschilmakers en bij ons is geen brug te ver. We vullen onze persoonlijke koffer met eigen bagage en eigen geluk. Aandacht voor de eigen ontwikkeling is iets wat onbetaalbaar is. We zijn anders dan de rest. Dat durf ik wel te stellen, ja.”