Trimclub Zweeloo bestaat vijftig jaar

Zweeloo - Trimclub Zweeloo viert deze maand het vijftigjarig jubileum. Vrijwel elke zaterdagmorgen - weer of geen weer - komt een vaste kern van meer dan twintig trimvrienden uit Zweeloo en omstreken op het AZC in Aalden bij elkaar.

Klaas Tiktak is lid vanaf het eerste uur en stond mede aan de basis van de oprichting van de trimclub. ,,Het gaat er heel gemoedelijk aan toe en dat tekent de sfeer in de groep. Het sociale aspect is belangrijk, maar er wordt wel hard gewerkt tijdens de training.”

De 73-jarige Aaldenaar blikt terug op de beginperiode. ,,De trimclub is ontstaan op initiatief van directeur Smets van het voormalige jeugdinternaat ‘t Witte Zand, waar tegenwoordig het AZC gevestigd is. Smets gaf mij in 1969 de opdracht om op zaterdagmorgen een groepje 'oudere dikke mannen' te begeleiden bij hun sportbeoefening, om zo hun lichaam weer in vorm te krijgen’, lacht Tiktak.

Buikspieroefeningen

Op initiatief van de leden werd in 1970 in het bos aan de Gelpenberg in Aalden een trimbaan gerealiseerd; één van de eerste in de drie noordelijke provincies. ,,Toen al werd erover gesproken hoe belangrijk het was om door beweging welvaartsziekten buiten de deur te houden", weet Tiktak zich nog goed te herinneren. Houten toestellen in het trimbosje moest de Zweeler bevolking aanzetten tot onder meer bokspringen, optrekken en buikspieroefeningen. Borden gaven aan hoe het moest. De baan werd vernoemd naar Kenneth Cooper, de Amerikaanse sportarts die de Coopertest bedacht. In het kielzog van de trimbaan in Aalden werden in ons land in een paar jaar tijd – onder het motto Trim U Fit - honderden trimbanen aangelegd.

De trimbaan kreeg in 1979 een forse opknapbeurt en werd bij de heropening omgedoopt in de Jaap Prakkenbaan. Dit als eerbetoon aan Jaap Prakken, die als eerste voorzitter een zeer belangrijk aandeel in de trimclub heeft gehad. Rond de eeuwwisseling raakten de traditionele trimbanen uit de mode. Rennen in de openbare ruimte werd steeds populairder en voor de trimbaan in Aalden bleef dat niet zonder gevolgen. De accommodatie raakte in verval. ,,Dit 50-jarig jubileum is voor de Trimclub Zweeloo ook aanleiding om te kijken of de trimbaan in oude luister hersteld kan worden. De eerste gesprekken met betrokken instanties hebben inmiddels plaatsgevonden. We danken dan aan een trimbaan nieuwe stijl: bewegingstuin of trainingscircuit' , zegt voorzitter Ron Schreuder.

Enthousiastelingen

Momenteel telt de trimclub in Aalden 29 leden, in de leeftijd tussen 50 en 70 jaar. ,,Het zijn er wel eens meer geweest, vertellen Jos van der A en Harrie Frieling, die ondanks hun verhuizing naar Emmen de club trouw zijn gebleven. ,,Vooral het partijtje voetbal moet het soms maar met een handjevol enthousiastelingen doen. De anderen geven de voorkeur aan de mountainbike voor een ritje door het bos, gaan hardlopen of gewoon wandelen. Trimmen op maat zou je het kunnen noemen. Ieder presteert tussen 8.30 en 10.00 uur naar zijn eigen mogelijkheden en voorkeur."

Na afloop van de trainingssessie wordt er steevast koffie gedronken in de personeelskamer van het AZC. Het is dan niet alleen ‘koffie met koek’, maar ook de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld. ,,Bij de trimclub gaan sport en gezelligheid hand en hand. We willen eigenlijk geen zaterdag missen. Het is bovendien ook een club zonder verplichtingen, er is slechts één verplichting aan jezelf: om te bewegen!", zegt Schreuder.

In de loop van de jaren zijn er ook sub-groepjes ontstaan, die buiten de zaterdagochtend om hun eigen sportdiscipline bedrijven. ,,Schaatsen, wadlopen, wielrennen, kanoën, skiën en mountainbiken zijn hier treffende voorbeelden van. Met name Henk Harmsen en Dick Niehof hebben zich hier binnen de trimclub verdienstelijk voor gemaakt."

Komende zaterdag feestelijk programma

Uiteraard horen bij een gouden jubileum de nodige festiviteiten. Komende zaterdag is er ‘s middag een activiteit voor de leden met partners en ‘s avonds staat er een feestavond voor leden en oud-leden op ‘t Kuierpad in Wezuperbrug op het programma. Meer informatie over de Trimclub Zweeloo bij Ron Schreuder: 06-53429033.