'Het IJzerkoekenoproer van Coevorden' krijgt kinderversie (en daardoor is het eventjes kerstmis in oktober)

Theatervoorstelling ‘Het IJzerkoekenoproer van Coevorden’ krijgt een speciale kinderversie.

Die wordt zondag 13 oktober opgevoerd in Hofpoort Incluis, op de hoek van de Friesestraat en het Stationsplein in Coevorden.

De oorspronkelijke voorstelling werd vorig jaar december tweemaal opgevoerd door theatergroep WIJ in Theater Hofpoort, voorafgegaan door een optocht door het centrum.

Volksopstand

Het verhaal van het ijzerkoekenoproer - bekend als hét kerstverhaal van Coevorden - gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan werd een protestbijeenkomst verboden. De Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekenbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken. IJzerkoeken kennen we tegenwoordig beter als knieperties.

Net als de voorstellingen van vorig jaar in het Coevorder theater komt ook de kinderversie tot stand met theaterbedrijf Maters & Roberti, speciaal in context van Oktobermaand Kindermaand.

De voorstelling op 13 oktober begint om 14.00 uur. De toegang is gratis.

'Het IJzerkoekenoproer van Coevorden' voor kinderen

De deftige dame klaagt er bij de dominee over dat de arme mensen met Nieuwjaar aan elke deur om ijzerkoeken komen zeuren. De dominee schrijft een brief aan de magistraat. Die móet dus iets doen, al heeft ie liever het kerstdiner. IJzerkoekenbakster Greet pikt het niet, hoezo wordt de traditie verboden?! Ze roept heer Harmen Slingenberg te hulp en samen organiseren ze een lawaaiige demonstratie, een echte opstand. Wie o wie gaat er nu winnen? Het volk? Of toch de magistraat? En wat doen al die soldaten op straat? De grote vraag is nu: wat gaat de magistraat doen?