De Nieuwe Veste in Coevorden krijgt escaperoom en gaat reality-brillen uitdelen

Coevorden - Scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden en Hardenberg wil het technisch onderwijs aantrekkelijk maken, zodat meer leerlingen kiezen voor een technisch beroep. Dat doet de school onder meer met het uitdelen van virtual reality-brillen en het inrichten van een escaperoom.

De school geeft morgen de aftrap voor de interesse in het techniekonderwijs met een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit het onderwijs, de overheid en de lokale ondernemers.

„Er is een groot tekort aan technici,” vertelt interim-directeur Onno van Helden van het vmbo. „Daarbij gaat het niet alleen om lassers of monteurs, maar ook om bijvoorbeeld robotica. Wat we willen, is dat we de interesse in technische vakken en beroepen willen wekken bij kinderen en jongeren.”

Virtual reality-brillen

Om die interesse op te wekken is door de overheid een subsidie beschikbaar gesteld van 1 miljoen euro. „De komende vier jaar investeren we in twee zaken. Enerzijds willen we het aanbod van keuzevakken aantrekkelijk maken voor het primair en voortgezet onderwijs. Dat doen we door onder meer virtual reality-brillen in te zetten tijdens de lessen.”

De andere manier van investeren wordt volgens Van Helden gedaan door een techlab te realiseren, waar leerlingen workshops kunnen volgen. „Dan moet je denken aan bijvoorbeeld het werken met laserprinters. Doorgaans zijn dit apparaten die enkel in het bedrijfsleven te vinden zijn, maar niet bij scholen.”

Escaperoom

Ook wordt een escaperoom ontwikkeld, waar kinderen aan de hand van puzzels een code moeten kraken om uit de escaperoom te vluchten. „Op die manier willen we de vakken wis- en natuurkunde interessanter maken en minder eng,” licht de interim-directeur toe.

Tijdens de aftrap van donderdag 19 september willen de betrokken partijen stappen zetten voor techniek in het onderwijs. „Wat is nodig om het onderwijs aantrekkelijk te houden? Dat is van belang voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven,” zegt Van Helden. „Voor de ondernemers is het van belang om te weten wat de behoeften zijn, om zo de juiste vakmensen op te leiden.”