Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Agouti-jongen zijn jongens!

Dit knaagdier in de Monkey Market in Jungola lijkt op grote cavia met lange poten, maar het is de Azara’s agouti. Dit dier komt oorspronkelijk voor in het regenwoud van Zuid Amerika. De naam agouti wordt ook gebruikt voor een speciale haarkleur waarbij de haren voorzien zijn van donkere en lichte banden.

Agouti’s leven van vruchten die van de bomen vallen. Het is een van de weinig dierensoorten die in staat is de harde buitenste schaal van paranoten te kraken. Ze zijn altijd op hun hoede voor gevaar en eten misschien wel daarom, net als eekhoorns, vaak rechtop zittend terwijl ze het voedsel met hun voorpoten vasthouden. Ze zijn daarom ook erg snel en behendig. Om aan belagers te ontkomen kunnen agouti’s ruim 1,5 meter in de lucht springen, in de lucht draaien om er in omgekeerde richting vandoor gaan…

Agouti’s vormen paartjes voor het leven. Jongen worden geboren na een draagtijd van drie maanden. Jonge agouti’s zien er uit als een miniatuur van hun ouders. Ze kunnen een uur na de geboorte al lopen en rennen en blijven vaak bij hun ouders tot de volgende jongen geboren worden. Het jongste nestje van drie agouti’s in Wildlands werd enkele weken geleden al geboren. Dierenarts Job Stumpel heeft de drie daarom vorige week een gecheckt en gekeken van welk geslacht de diertjes zijn. Het blijken alle drie gezonde mannetjes!