Organisatie Ganzenfestival Coevorden riskeert dwangsom: 'Woensdagmiddag moet de Weeshuisweide weer helemaal keurig zijn'

De organisatie van het Ganzenfestival riskeert een dwangsom van de gemeente Coevorden als zij de Weeshuisweide niet voor woensdag 12.00 uur schoon en keurig heeft achtergelaten.

,,In de vergunning die we aan de festivalorganisator hebben afgegeven stond vermeld dat het terrein een dag na het evenement op 17.00 uur keurig en schoon moest zijn opgeleverd. Dat is niet gebeurd”, zegt gemeentewoordvoerder Gert de Groot.

De gemeente zou met dat tijdstip al best coulant zijn geweest. ,,Aanvankelijk zou alles zaterdag om 08.00 uur moeten zijn opgeruimd, maar om omwonenden tegemoet te komen hebben we dat negen uur uitgesteld. Anders zou men ’s nachts last van het lawaai van het opruimen hebben.”

Kapot gras en glasresten

Volgens De Groot lag de Weeshuisweide na afloop van het festival bezaaid met zwerfafval, glasresten en in de grond getrapte dopjes. ,,Ook zijn delen van het gras kapot en is een bank omver getrokken. De organisatie moet zorgen dat dit voor woensdag 12.00 uur is gerepareerd, anders gaan wij een dwangsom opleggen.”

De gemeente heeft een gesprek met de organisatie van het festival gehad. Over de hoogte van de dwangsom kan De Groot nog niets zeggen. ,,Dat hangt af van de reparatiekosten.”

Of de organisator zich wel of niet aan de vergunning heeft gehouden, omwonenden zeggen zich eraan te storen dat het schoonmaken van het terrein erg lang heeft geduurd. Zoals Joop ten Caat, die pal tegenover het terrein aan de Aleida Kramersingel woont. ,,Zondagmiddag lag er nog steeds afval. Een feest op zo’n mooie plek in de stad organiseren is prima, maar ruim na afloop wel gelijk je rotzooi op. Kijk naar het tuinfeest van vorig weekend of het optreden van Bert Visscher in juni, beide op de Weeshuisweide. De vrijwilligers vanuit Theater Hofpoort gingen na beide evenementen gelijk aan de slag om alles op te ruimen. Helaas is dat afgelopen weekend niet gebeurd.”

Organisator: ‘Je moet wel alles in het juiste perspectief zien’

,,Dat is onterecht”, reageert organisator Johan Velzing. ,,Natuurlijk zijn we na afloop gelijk met opruimen begonnen, maar mensen onderschatten het schoonmaken. Je moet het wel in het juiste perspectief zien. Het hele terrein schoon achterlaten, dat kan niet in een dag. Kijk, 3200 bezoekers laten veel meer rotzooi achter dan een paar honderd man, maken meer gebruik van urinoirs, enzovoorts. Zo’n Hello Festival in Emmen, daar duurt het opruimen een week.”

Velzing zegt maandagmiddag dat is opgeruimd. Over een eventuele dwangsom maakt hij zich geen zorgen. ,,Geloof me, de Weeshuisweide ligt er spik en span bij. Ook de bank staat weer overeind. En mensen in Coevorden hebben een prachtig feest beleefd, laat dat duidelijk zijn.”

‘Houd je aan de gemaakte afspraken’

De Groot zegt dat de gemeente Coevorden voortaan bij het verlenen van vergunningen voor evenementen strakker erop gaat toezien of organisatoren de gemaakte afspraken nakomen. ,,Alles staat duidelijk in de vergunning vermeld. Het is aan de organisatie van evenement om zich daaraan te houden.”

De eerste editie van het Ganzenfestival trok vrijdagavond 3200 bezoekers naar de Weeshuisweide voor optredens van onder meer Snollebollekes, Tabitha en de in Coevorden geboren dj Martijn Biemans.