Negentiende eeuwse wapens uit Rijksmuseum vanaf eind deze maand te zien in Stedelijk Museum Coevorden

Drie verschillende twaalf sabels en acht lansen uit de 19e eeuw die het Stedelijk Museum Coevorden in mei kreeg van het Rijksmuseum in Amsterdam zijn in het museum aan de Haven te zien.

Ze maken deel uit van de tentoonstelling ‘Wapentuig in het Tuighuis’.

De sabels en lansen zijn in gebruik geweest bij het Nederlandse leger. Het wapentuig is vervaardigd in Duitsland om de cavalerie in het eerste nationale leger in het nieuwe koninkrijk onder Willem I te bewapenen. De sabels en lansen werden in de jaren tachtig van de 19e eeuw als militair verouderd overgedragen aan het pas gestichte Rijksmuseum in Amsterdam.

Verpakt in oliepapier

,,Tijdens een bezoek aan een opslagruimte in het depot van het Rijksmuseum in Lelystad troffen we tientallen groen geverfde legerkisten aan”, zegt conservator Stefanie Ottens. ,,Deze waren gevuld met de in conserverend oliepapier verpakte sabels van de Nederlandse lichte en zware cavalerie. Elders in het enorme depot, waar onze vaderlandse kunstschatten in stellages van meters hoog worden bewaard, stond nog een rek met daarin dertig lange lansen.”

De schenking was voor het museum aanleiding om een tentoonstelling in te richten met nadruk op het krijgshaftig verleden van de vesting Coevorden en de functie van een kasteel in de voorafgaande Middeleeuwen. Daarnaast wordt er in de tentoonstelling aandacht besteed aan beeldmateriaal waarin het gebruik van wapentuig tijdens historische oorlogen rond Coevorden voor de tijdgenoot werd gedemonstreerd. ,,Nog nooit eerder heeft het museum een dergelijke expositie gehad”, zegt Ottens.

Ook trommels en bandelieren

Tijdens de tentoonstelling zijn behalve prenten, sabels, lansen, zwaarden, musketten, pistolen en harnassen ook bijbehorende attributen zoals giettuig, trommels en bandelieren te bekijken.

De tentoonstelling loopt tot en met 29 maart 2020.