Onderzoek: Gasloos zwembad de Swaneburg in Coevorden is haalbaar

Coevorden - Het plan om het overdekte zwembad de Swaneburg in Coevorden gasloos te maken is technisch en financieel haalbaar volgens adviesbureau Syntraal.

Het adviesbureau presenteerde dinsdagavond zijn bevindingen tijdens de commissievergadering van de gemeente Coevorden. Volgens Syntraal is het plan niet alleen haalbaar, het onderzoeksbureau beval het project om het complex te verduurzamen zelfs van harte aan. Ook werd de gekozen methode als geschikt beoordeeld.

Het onderzoek vond plaats op verzoek van onder meer BBC2014 en VVD. Zij wilden begin dit jaar nog geen beslissing nemen over het project. De partijen vonden dat er eerst een gedegen onafhankelijk onderzoek moest komen naar de technische en financiële haalbaarheid van het plan om het zwembad gasloos te maken. Samen met de provincie wil de gemeente Coevorden een half miljoen euro uittrekken voor de klus.

VVD en BBC2014 willen plan verder bespreken

De uitkomsten van het externe onderzoek leken dinsdag niet genoeg om BBC2014 en VVD, die samen een meerderheid hebben, volledig te overtuigen. Beide partijen wilden het plan nog wel bespreken tijdens de volgende gemeenteraadsvergadering. Zo zat Ton Soppe van BBC2014 na afloop met wat vragen. ,,Dat komt ook omdat de projectleider van het zwembad in Vries, die ook bezig is met het gasloos maken van het zwembad in Zuidlaren, een andere mening is toegedaan.”

Ook de VVD wil het plan nog verder bespreken in de gemeenteraad voor de liberalen dan definitief ja of nee zeggen.. ,,Wat we nu doen, zorgt voor geen enkel uitstel. Over twee weken is de raadsvergadering en wie weet wordt het dan wel met een hamerslag beslist”, vertelde Margriet Fissering.

Aardwarmte en opslaan van warmte

De afgelopen jaren is het energieverbruik van de Swaneburg al teruggebracht door onder meer het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Door straks ook gebruik te gaan maken van onder andere aardwarmte en het opslaan van warmte, moet het zwembad van het gas af kunnen en volledig CO2-neutraal worden. Deze klus kost een half miljoen euro. De gemeente en provincie betalen respectievelijk 150.000 en 140.000 euro. Het resterende bedrag moet in de vorm van een lening aan de gemeente Coevorden worden terugbetaald.