Volleybalvereniging Vonk viert 60-jarig bestaan met feestavond in Drostenhal

Volleybalvereniging Vonk viert zaterdag 5 oktober het zestigjarig jubileum. Dat is ook exact de datum waarop de club in 1959 werd opgericht.

Hoofdmoot is een feestavond voor sponsoren, leden, oud-leden, trainers, oud-trainers en ereleden. Verder wordt er voor de jeugdleden een aantrekkelijk programma georganiseerd.

Extra glans jubileum

Er is ook voldoende reden voor een feestje. Sportief gezien gaat het de Coevorder volleybalclub voor de wind. De heren- en dameshoofdmacht spelen sinds 2018 beide in de promotieklasse.

Dat mag volgens bestuurslid Henk Benjamins een prestatie van formaat worden genoemd. Benjamins is een gepassioneerd clubman: speelde ruim 25 jaar in Heren 1 en was 15 jaar trainer van diverse teams. ,,We hebben de sportieve uitgangspunten gelukkig waargemaakt en vorig jaar is ook het hoofdsponsorschap weer ingevuld. Dat geeft het zestigjarig jubileum extra glans.”

Personeelsvereniging

Henk Benjamins bladert in de kantine van de Drostenhal in de archieven. ,,In het najaar van 1959 werd het volleybaldeel van de personeelsvereniging van Vonk officieel lid van de Nederlandse Volleybalbond. Dat betekende dat de vereniging in competitieverband actief werd onder de naam Volleybalvereniging Vonk.”

Eerste Vonk-toernooi in 1965

In 1965 werd het eerste Vonk-toernooi georganiseerd en dat bleek een gouden greep. In 1970 namen al ruim 2.500 volleyballers deel aan het roemruchte toernooi. Het kreeg internationale uitstraling en in 1972 ging het zelfs als grootste Europese outdoor volleybaltoernooi de boeken in. Anno 2019 maakt het Vonk-toernooi nog altijd deel uit van de activiteitenkalender, maar is het wel minder groots van opzet.

Kampioenen door de jaren heen

Op basis van de historische feiten wordt duidelijk dat in competitieverband vooral in de jaren zeventig en tachtig aansprekende resultaten werden behaald.

De dames veroverden in het seizoen 1983/1984 de districtsbeker en in datzelfde seizoen bewerkstelligde de ploeg ook promotie naar de derde divisie. De heren deden dat in seizoen 1985/1986. In 1992 werden meerdere teams kampioen en volgens Henk Benjamins was dat ook één van de succesvolste jaren uit de clubhistorie van Vonk.

Zeven senioren- en dertien jeugdteams

Volleybalvereniging Vonk telt momenteel ruim 160 bondsleden, deze zijn verdeeld over zeven senioren- en dertien jeugdteams. Verder nemen er ongeveer 65 recreanten aan de competitie deel.

In 2009 werd het vijftigjarig jubileum met tal van activiteiten gevierd. Er was onder meer een reünie met feestavond voor leden en oud-leden. Benjamins was toen ook van de partij. ,,Op 5 oktober doen we het nog het dunnetjes over.”

‘Draagvlak blijft belangrijk’

Sinds een paar jaar heeft Benjamins zitting in het bestuur en zorgt voor organisatie en coördinatie van de wedstrijden. ,,Het huidige bestuur is een enthousiaste groep die er vol voor gaat om de het volleybal in Coevorden nog nadrukkelijker op de kaart te zetten. In de breedte ziet er goed uit, want we spelen onder meer Dames 2, Dames 3 en Dames 4 in de 2e klasse. Draagvlak blijft een belangrijk aspect. Op deze manier kunnen we volleybal in Coevorden als breedtesport nog meer vorm geven.”

Voorwaarde is volgens Benjamins wel dat er voldoende gemotiveerde en gekwalificeerde trainers en vrijwilligers beschikbaar zijn om de club draaiende te houden. ,,Dat is een gezamenlijke verantwoordelijk van bestuur, leden en ouders.”

De feestavond in de Drostenhal begint zaterdag 5 oktober om 21.00 uur. Opgave per mail via 60jaar@volleybalvonk.nl