Leven joodse journalist Philip Mechanicus staat centraal in lezingen in Assen en Coevorden

Schrijver Koert Broersma uit Assen geeft 19 september in de synagoge van Coevorden en 27 oktober bij boekhandel Van der Velde in Assen lezingen over de Amsterdamse journalist Philip Mechanicus.

Mechanicus werd 75 jaar geleden, op 15 oktober 1944, in Auschwitz-Birkenau vermoord. Broersma verzorgde dit jaar een aangevulde en herziene editie van zijn boek ‘Buigen onder de stom – Philip Mechanicus, verslaggever tot in de dood 1889 -1944’, dat hij in 1993 schreef in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Dagboek ‘In Depot’

Het boek schetst het leven van deze journalist die tijdens zijn anderhalfjarig verblijf in Durchgangslager Westerbork in schoolschriftjes, die behoedzaam het kamp werden uit gesmokkeld, onder zware omstandigheden het dagboek ‘In Depot’ schreef, een van de meest indrukwekkende egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog.

Diepgaand onderzoek

In de serie lezingen/interviews vertelt Koert Broersma hoe hij op basis van diepgaand onderzoek en gesprekken met tientallen getuigen het bijzondere leven van Philip Mechanicus kon reconstrueren en nieuwe vondsten deed na de publicatie van zijn eerdere editie in 1993.

Hierin komt onder meer de vriendschap in kamp Westerbork aan bod tussen Philip Mechanicus en Etty Hillesum. Zij was het die er mede in slaagde Mechanicus in eerste instantie voor transport te behoeden.

Voorwoord van Frits Barend

Broersma geeft volgend jaar 5 april ook een lezing in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Daar wordt de Assenaar geïnterviewd door Frits Barend die het voorwoord bij de nieuwe editie van Buigen onder de storm schreef. ,,Je weet wel zo’n beetje wat zich in kamp Westerbork heeft afgespeeld. Denk je. Juist daarom is het zo schokkend dat je elke keer weer wordt verrast door nieuwe feiten. Bijzonder is ook de ontdekking van nooit gepubliceerde dagboekgegevens. Alleen al het opvullen van deze omissie geeft deze indrukwekkende heruitgave een heel bijzondere lading.”