Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Nieuwe vogels gecheckt door dierenarts Job Stumpel

Sinds deze maand zijn er vogelspotposters met alle 27 vogelsoorten in Rimbula, de grote tropische kas van Wildlands, te koop in de winkels van het park. Superleuk voor bezoekers, zodat zij weten welke gevederde exemplaren er te zien zijn in dit gebied.

Maar deze poster is een ‘levend’ document en op dit moment zelfs alweer bijna verouderd. Want vorige week zijn er namelijk twee nieuwe soorten aangekomen in Emmen! Deze week legt de dierenarts van Wildlands, Job Stumpel, uit hoe het zit als er nieuwe vogelsoorten in het park aankomen.

,,Dierentuinen in binnen- en buitenland werken heel veel samen, ook als het gaat om het uitwisselen van dieren. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat de populaties van de dieren gezond blijven (door inteelt te voorkomen) en het maakt dat de dierentuinen hun gasten heel mooie en interessante dieren kunnen laten zien. Tussen dierentuinen die aangesloten zijn bij EAZA, de Europese dierentuinenvereniging, gebeurt dit met gesloten beurs: dieren worden niet verkocht maar uitgewisseld, en de ontvangende dierentuin betaalt alleen de transportkosten. Dit is de meest integere manier om met dieren om te gaan, en om bijvoorbeeld fokprogramma’s goed te laten verlopen.

Als in Wildlands nieuwe dieren binnenkomen uit andere dierentuinen, dan check ik als dierenarts altijd of zij gezond zijn: wij willen uiteraard geen vervelende ziekten van elders binnenhalen: ik vertrouw de kunde van mijn collega-dierenartsen natuurlijk wel, maar je weet immers maar nooit. Soms worden zij op de plek van herkomst al getest en onderzocht, en soms doen we dat hier. Zo gebeurt dat momenteel ook met de twintig oranje-met-zwart gekleurde madagascarwevers en de heel bijzondere en zeldzame kuifibis, die vorige week arriveerden vanuit een grote Duitse dierentuin. Deze vogels moeten eerst een periode in het quarantainegebouw doorbrengen, terwijl in dit geval hun uitwerpselen naar een laboratorium gestuurd is. Pas als de uitslagen goed zijn en de vogels helemaal gezond verklaard zijn, mogen zij voorzichtig losgelaten worden in Rimbula. Daar zijn binnenkort dus nóg meer prachtige kleurrijke vogels te zien!”