Burenruzie in Schoonebeek loopt volledig uit de hand: 55-jarige man krijgt 80 uur werkstraf en moet ruim 2000 euro schadevergoeding betalen

Schoonebeek - Voor twee mishandelingen, een vernieling en voor huisvredebreuk moet een 55-jarige man uit Schoonebeek een werkstraf van 80 uur uitvoeren. Dat oordeelde de politierechter woensdag.

Naast de werkstraf kreeg de man ook twee maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Wat eens een normale verstandhouding tussen twee buren was, mondde op 13 september vorig jaar uit in het begin van een strijd. Reden: geluidoverlast.

Bonzende deuren

De 55-jarige Schoonebeker en zijn vrouw ergerden zich al een tijdlang aan hard bonzende deuren, dichtklappende ramen en andere geluiden uit de woning van hun buurman. Via mail had het stel aan hun buur hun ongenoegen daarover al eens geuit.

,,Maar daarna begon hij expres te treiteren”, zei de Schoonebeker op zitting. Om de zaak niet te laten ontploffen had hij zich vooralsnog rustig gehouden. Zijn vrouw liet immers de hond van de buurman wel eens uit. Het latere slachtoffer had daarvoor eerder zelfs een sleutel aan zijn buren afgegeven.

Met sleutel het huis van de buren binnen

Het hard slaan met de deuren bleef echter aanhouden. Op de bewuste avond in september barstte zijn vrouw in huilen uit. ,,Ik ben met deze geluiden aan het einde van mijn latijn’‘, had ze geroepen. Haar echtgenoot pakte daarop de sleutel van de woning van de buur, maar ditmaal niet om diens hond uit te laten.

Schrammen en bloeduitstortingen

Bij de woning van de buurman aangekomen, maakte hij de deur met de sleutel open. Vervolgens sloeg hij zijn buurman, greep hem bij zijn hals en kneep hem in zijn armen. De buurman kwam daardoor ten val. Hij hield schrammen en een bloeduitstorting over aan de aanvaring met zijn ooit goede buur. Na een melding bij de politie leverde de vrouw van de Schoonebeker de huissleutel van hun buurman in.

Met handschoen aan ruit intikken

Koud een maand later liep het opnieuw uit de hand. Op de avond van acht oktober hadden er opnieuw harde geluiden geklonken. Voor de Schoonebeker was de maat vol. Hij ging naar de woning van de lawaaibuur, en sloeg vervolgens een ruitje van een deur in. Met de huissleutel, die nu aan de binnenkant van de deur zat, maakte hij de deur verder open.

Daarna stevende de man de trap op naar boven, waar de buurman opnieuw een klap stond te wachten. Van deze klap hield de buurman een kleine neusfractuur en een matige vertroebeling van zijn ooglens over.

‘Lijden en last’

De buurman deed aangifte tegen de man en verhuisde daarna. ,, In een korte tijd is de situatie zo verslechterd. Waarom?”, vroeg de rechter aan de Schoonebeker. Die antwoordde dat zijn vrouw goed voor de hond van de buurman was geweest. Dat het dier was veel alleen geweest. ,,Sinds we daar iets tegen de buurman over zeiden, is het het lijden en last”, zei hij.

‘U speelde twee keer voor eigen rechter. En dat mag niet.’

De Schoonebeker had voor zijn tweede tocht naar de woning van de buurman een handschoen aangetrokken. ,,U wist dat u het glas ging intikken”, zei de rechter. Dat gaf de man toe. ,,U speelde twee keer voor eigen rechter. En dat mag niet.”

De buurman woont inmiddels in Hoogeveen. De Schoonebeker kreeg voor de zekerheid ook een contact- en locatieverbod opgelegd. Dit verbod geldt voor de duur van diens proeftijd van twee jaar.

Aan zijn ex-buur moet hij ruim 2000 euro schadevergoeding betalen.