Motorrijder overleden en passagier zwaar gewond op N34 bij Emmen: werkstraf geëist tegen automobilist

Emmen / De Krim - Vrijdag de dertiende 2018 is een motorrijder (64) uit Emmen fataal geworden. Hij kwam om het leven bij een ongeval op de N34. Zijn levenspartner, die achter op de motor zat, raakte zwaar gewond. Een 67-jarige automobilist uit De Krim wordt verantwoordelijk gehouden voor het tragische ongeval. De man zat dinsdag voor de rechtbank in Assen.

Hij reed de bewuste dag rond zeven uur in de avond op de N34 bij Emmen. Zijn vrouw zat naast hem te dommelen. Ze hadden op de kleinkinderen gepast en waren op weg naar een verjaardag van vrienden in de gemeente Aa en Hunze.

Verkeerde weghelft

Op onverklaarbare wijze kwam de inwoner van De Krim op de verkeerde weghelft terecht. Een vrouwelijke automobilist kon hem met veel moeite net ontwijken. Ze raakte zijn auto nog wel aan de buitenspiegel. Een motorrijder uit Emmen reed achter haar. Zijn aanstaande echtgenote (63) zat bij hem achterop.

Ook de motorrijder probeerde de automobilist te ontwijken via de rechter weghelft, maar toen stuurde de bestuurder plotseling naar rechts. De motorrijder werd geraakt. Hij kwam onder de auto terecht en overleed ter plaatse.

De vrouw die bij hem achterop zat, raakte zwaar gewond. Zij verloor haar levenspartner en haar been. Het slachtoffer is blijvend gehandicapt en zat in een rolstoel in de rechtszaal.

Kan zich niets herinneren

De automobilist was duidelijk geëmotioneerd in de rechtbank. Hij had geen advocaat. Bij wijze van uitzondering mocht zijn echtgenote van de rechter naast hem zitten. De man verklaarde dat hij zich niets meer van het ongeval kan herinneren. ,,Ik heb een black out gehad. Mijn vrouw riep: ‘pas op! Een vrachtwagen!’ Toen heb ik naar rechts gestuurd.”

De vrouw heeft verklaard dat zij wakker schrok van een knal. Uit onderzoek en de getuigenverklaringen zou blijken dat het de knal van de eerste auto, die de spiegel raakte, moet zijn geweest. Als de vrouw niet wakker was geworden en had geroepen, was de automobilist uit de Krim waarschijnlijk vol op de vrachtwagen gereden.

Geen verklaring voor black-out

De verdachte is in het ziekenhuis onderzocht. Hij had geen alcohol of medicijnen in het bloed. Volgens de officier is geen medische verklaring gevonden voor de black-out van de automobilist. Ook heeft hij niet te hard gereden.

Wel vindt de officier dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan onvoorzichtig rijgedrag. ,,Hij is zonder noodzaak naar verkeerde weghelft gegaan. Vervolgens heeft hij plotseling teruggestuurd. Hij heeft de voor hem uitgeweken motorrijder niet gezien, met alle noodlottige gevolgen van dien.”

Heel langzaam naar links

Volgens de officier bestaat geen twijfel dat er een verband is tussen het ongeval en het rijgedrag van de man uit De Krim. ,,Het enkele feit dat hij het niet meer weet, is onvoldoende om vast te stellen dat sprake was van onmacht. Het gaat om schuld, geen opzet. Hem wordt geen roekeloosheid verweten.”

Getuigen, waaronder een agent die in zijn vrije tijd toevallig ook in de buurt reed, hebben verklaard dat de automobilist heel langzaam naar links ging. Toen de agent later in de achteruitkijkspiegel keek, zag hij de brokstukken door de lucht vliegen.

Werkstraf en rijontzegging geëist

De verdachte uit De Krim zei dat het hem heel erg spijt. Hij heeft onlangs een gesprek gehad met de vrouw die door het ongeval gehandicapt raakte en haar aanstaande echtgenoot verloor. Dat gesprek, zo zei de vrouw in de rechtbank, heeft haar goed gedaan. Over ruim een week hebben ze een tweede afspraak.

De officier vindt dat het van beide kanten moed vergt om zo’n gesprek aan te gaan. ,,Het is prijzenswaardig.” Zij eiste tegen de automobilist een werkstraf van 180 uur en een jaar rijontzegging, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.