Rots en Water voor meiden uit gemeente Coevorden

Coevorden - De training Rots en Water wordt al langer gegeven door Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC), maar nieuw is de meidengroep die op dinsdag 8 oktober gaat starten. MWC zelf noemt het de weerbaarheidstraining van deze tijd.

Kinderen van de basisschool kunnen al langer gebruikmaken van de gratis training. In feite is de psycho-fysieke training voor jongens en meisjes die niet goed voor zichzelf op kunnen komen. Aan de andere kant is Rots en Water ook voor kinderen die al behoorlijk assertief zijn. Er wordt gezocht naar de balans tussen assertief en minder assertief. De kinderen leren er om een goede balans te vinden, met andere woorden.

Meiden uit de gemeente Coevorden in de leeftijd van 14 jaar tot 19 jaar kunnen zich aanmelden voor de training. Door fysieke oefeningen te doen, leren zij vaardigheden te verbeteren. ,,Rots en Water leert meiden beter te luisteren naar hun lichaam en gevoel. Zij leren vanuit rust op zichzelf te vertrouwen en vanuit daar te handelen”, vertelt woordvoerder Kim Verkade van MWC namens de geschoolde trainers en maatschappelijk werkers Kitty Aalderink en Michelle Kuiper.

Tijdens de zes bijeenkomsten in het onderkomen van MWC aan de Coevorder Van Eijbergenstraat komen samenwerken, vriendschap en communicatie - al dan niet verbaal - aan de orde. Ook wordt de complete groep meiden betrokken bij het vraagstuk om pesten te voorkomen en aan te pakken.

,,De jonge meiden vielen tot dusverre een beetje tussen wal en schip”, zegt Verkade. ,,Daar komt nu dus verandering in. Het blijkt dat er behoefte aan is bij meiden, die wellicht wat meer open zijn dan jongens van de genoemde leeftijden. Het komt voor dat meiden bijvoorbeeld piekeren, zich opofferen, weinig zelfvertrouwen hebben of niet lekker in hun vel zitten. We weten daarnaast dat er vraag is naar de training vanuit De Nieuwe Veste in Coevorden en het Oosterhesseler Esdal College. En dan komt het goed uit dat Kitty schoolmaatschappelijk werker is op De Nieuwe Veste.”

Zelfverzekerdheid

Onderdelen van de training zijn: sterk staan, zelfverzekerdheid, grenzen voelen, aangeven en respecteren, ontspannen in lijf en hoofd, omgaan met groepsdruk en pestgedrag en trap- en afweertechnieken ter verdediging van jezelf. Volgens Verkade begint elke ‘les’ met een terugblik op de vorige bijeenkomst. ,,De praktijk is daarna een belangrijk onderdeel, er wordt aan het einde geëvalueerd en de meiden krijgen wat huiswerk mee. Een van de doelen is de eigen kracht en regie behouden in plaats van - zonder dat je het eigenlijk wil - te vechten, vluchten of bevriezen.”

De training is op dinsdag van 15.00 tot 16.30 uur bij MWC. De data zijn: 8 oktober, 15 oktober, 29 oktober, 12 november, 26 november en 10 december. De meiden krijgen bij het slot van de training een certificaat mee naar huis.

Aanmelden kan via het telefoonnummer 085-2735256 of door een mail te sturen naar: info@mwcoevorden.nl.