Herdenking Von Rabenhaupt: Groningen zet 90 jaar oude sneer recht in Coevorden

Coevorden - Het was niets minder dan boetedoening, wat de organisatie van Groningens Ontzet maandag deed in Coevorden bij de herdenking van Carl von Rabenhaupt. Eentje met een kwinkslag.

Negentig jaar geleden permitteerde de toenmalige burgemeester van Groningen zich enkele vileine opmerkingen over hoe hij de Kasteelstad aantrof. Hij had een oude vesting verwacht, maar zag enkel één historische gevel.

En daar klopt helemaal niets van, poetste voorzitter Richard van Rijssen van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken uit Groningen mogelijk oud zeer weg. ,,Coevorden bevalt ons juist wel degelijk, wat onze burgemeester van toen dan ook beweerde.’’ De vereniging tekent ieder jaar voor de organisatie van Groningens Ontzet, oftewel Bommen Berend.

Gezamenlijke herdenking

Juist Bommen Berend, de bijnaam van bisschop van Münster Bernard van Galen, bindt Coevorden en Groningen. Of beter gezegd Carl von Rabenhaupt, de man die in rampjaar 1672 de belegering van Groningen door Van Galen wist af te slaan en die Coevorden bevrijdde van hem.

Coevorden stond maandag stil bij zijn sterfdag, 12 augustus 1675. Burgemeester Bert Bouwmeester en wethouder Jeroen Huizing legden een krans in de hervormde kerk, op de plek waar ooit het graf van Von Rabenhaupt was. Het is de aanzet tot de gezamenlijke herdenking in 2022, 350 jaar na 1672. Coevorden en Groningen zijn van plan dan samen met Münster groot uit te pakken.