Coevorder burgemeester legt krans bij gedenksteen Carl von Rabenhaupt

Coevorden - Burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden legt volgende week maandagmiddag een krans bij de gedenksteen van Carl von Rabenhaupt in de Nederlands hervormde kerk in Coevorden.

In december van 1672 bevrijdde hij de stad Coevorden van de troepen van de bisschop van Münster, in de volksmond Bommen Berend genoemd. Eerder dat jaar verdedigde hij als legercommandant de stad Groningen tegen aanvallen van de bisschop van Münster, in de volksmond Bommen Berend genoemd.

Hij stierf op 12 augustus 1675 en werd op 3 september van dat jaar begraven in de hervormde kerk van Coevorden. Negentig jaar geleden onthulde de toenmalige burgemeester van Groningen, Lodewijk Bosch Ridder van Rosenthal, aldaar zijn gedenksteen.

350-jarig ontzet van Coevorden in 2022

De kranslegging van maandag 12 augustus komt voort uit de samenwerking van de Koninklijke Vereeniging Volksvermaken Groningen en de Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden. Ook zijn er, vooruitlopend op het 350-jarig ontzet van Coevorden in 2022, contacten gelegd met de stad Münster in Duitsland.

Lezingen

Voorafgaand aan de kranslegging vertelt historicus Ger Kleis over de geschiedenis van Von Rabenhaupt en houdt een vertegenwoordiger van Volksvermaken Groningen een toespraak.