Jamsessie Monday Night Music Club volgende week in het teken van de beginjaren van de pop: ‘Ol ‘55’

Emmen / regio - Het verjaardagsfeestje dat uitgroeide tot een wekelijkse jamsessie: de Monday Night Music Club in café De Brasserie in Emmen is al zeventien jaar lang vaste prik in de agenda van lokale en regionale musici. Komende maandag staat de sessie in het teken van de beginjaren van de popmuziek: ‘Ol ‘55’.

En 55, dat is toevallig ook het aantal kaarsjes dat initiatiefnemer Robert van der Lippe die dag mag uitblazen. ,,Zo is de sessie ooit ontstaan”, vertelt hij. ,,Zeventien jaar terug huurde ik op een maandagavond café Marktplein (nu De Zwetser, red.) in Emmen af om met vrienden mijn verjaardag muzikaal te vieren. ‘Maar dan ben ik dicht’, zei de eigenaar. ‘Maar ik ben jarig!’, antwoordde ik. Het feest ging door en het succes loog er niet om. De eigenaar spoorde mij aan om zoiets vaker te doen. Zo ontstond de wekelijkse Monday Night Music Club. Na twee jaar verkasten we naar de buren: café De Brasserie.”

Huisband

Gemiddeld bezoeken zo’n honderd mensen de wekelijkse sessie. Een paar keer per jaar zorgt een speciaal thema, zoals komende maandag, voor meer aanloop. ,,Minstens driemaal zoveel dan de vaste aanhang die er altijd is. In de loop der jaren is er een vaste huisband ontstaan, waarin tegenwoordig onder meer Geert Kruit (oud-drummer van De Zingende Fresia’s) en bassist Guus Strijbosch (Time Bandits) spelen. Ook Lourens Leeuw, ooit lid van de Emmer bluesgroep Human Orchestra en de Harry Muskee Band, komt regelmatig langs, net als toetsenist Remko Wind. Ook Daniël Lohues en Bouke stonden op het podium. Gitarist Bernard Gepken komt al vanaf z’n vijftiende langs. Hij is bij ons opgegroeid. Dat geldt ook voor Rowdy Prins. De sessie is al jarenlang een broeinest voor jong talent. Samen spelen, podiumervaring opdoen. Heel belangrijk voor je ontwikkeling als muzikant.”

Van rock 'n roll tot country en AC/DC

De sessie begint maandag om 21.00 uur en duurt tot een uur na middernacht, als Van der Lippe officieel zijn verjaardag mag vieren. Het thema ‘Ol ‘55’ kent volgens hem geen grenzen. ,,Ol ‘55 is niet alleen een te gek nummer van Tom Waits, maar lees de tekst van ‘Let There Be Rock’ van AC/DC eens: ‘In the beginning, back in nineteen fifty-five’. Je kan met die eerste jaren van de populaire muziek alle kanten op. Van rock ’n roll, blues en country tot de Stax-soul van Otis Redding. Of The Stray Cats.”

Wie zeker wil zijn van meespelen kan zich vooraf opgeven via robertvdlippe@gmail.com.