Museum Collectie Brands haakt met reiskoffer aan bij 'Grenzkultur'

Nieuw-Dordrecht - Wat verbindt de ondermuts van Museum Collectie Brands, de klomplaarzen van Emslandmuseum Lingen en het korset van Kasteel Clemenswerth? Dat gaat de inhoud van een internationale reiskoffer met replica’s van museumobjecten vertellen.

Een begeleidende lesbrief legt de relaties tussen objecten uit en een werkboek voor scholieren maakt de koffers aantrekkelijk als lesmateriaal. De koffers zijn het resultaat van een samenwerking onder het Duits-Nederlandse project ‘Grenzkultur’, een gezamenlijk project van de Emsländische Landschaft, de provincie Drenthe en de Eems-Dollard Regio.

‘Iedereen is dagelijks met kleding bezig’

Bovengenoemde kledingstukken vertegenwoordigen een deel van de culturele geschiedenis van de regio aan beide zijden van de grens. „Kledingstukken zijn bijzonder geschikt om de levensomstandigheden van vroegere eeuwen aan het licht te brengen, omdat iedereen dagelijks met kleding bezig is”, zegt conservator Hilde van den Berg van het museum in Nieuw-Dordrecht.

Een reiskoffer lenen?

De internationale reiskoffer en bijbehorende materialen zijn te leen bij de drie musea: Museum Collectie Brands, het Emslandmuseum Lingen en Kasteel Clemenswerth.

Grensoverschrijdende kleding

De traditionele ondermuts vertegenwoordigt de regionaal beïnvloede kledingstijl van de plattelandsbevolking in vroegere tijden. De klomplaarzen herinneren aan de hannekemaaiers uit het Emsland die in deze schoenen ooit moeizaam hun geld verdienden in Drenthe. Het korset is een symbool voor het leven en de rol van vrouwen in een kasteel in de barokperiode.

Wat ooit deel uitmaakte van zondagse kleding vinden mensen tegenwoordig exotisch of grappig. De handgemaakte mutsen maken echter nog steeds indruk door het uitgebreide maakproces wat er achter zit. En wie ooit in harde klomplaarzen heeft gelopen, kan zich makkelijk inleven in de ontberingen van het seizoenarbeid van de hannekemaaiers. De klomp gemaakt van de eenvoudigste materialen wordt hier een stukje sociale geschiedenis. En het korset voor het strak inrijgen van de taille is bijna symbolisch voor de rol van de vrouw in vroegere tijden. Kleding kan veel betekenen: aanpassing en representatie, maar ook vrijheid en protest.