Beregeningsverbod treft boeren Zuidoost-Drenthe

Emmen / Coevorden - Het beregeningsverbod in het gebied van waterschap Vechtstromen treft boeren in Zuidoost-Drenthe. In de rest van Drenthe en in Groningen blijft de droogte nog binnen de perken.

Met ingang van donderdag mogen boeren geen water meer pompen uit het oppervlaktewater in delen van Zuidoost-Drenthe en Twente. Het verbod geldt in ongeveer 60 procent van het werkgebied van waterschap Vechtstromen.

Vooral het Twentse deel kleurt rood, maar ook streken rondom Emmen, zoals bij Schoonebeek, Weiteveen, Odoorn, Diphoorn, Sleen, Meppen, Oosterhesselen en Gees, vallen onder het verbod.

Meer putten nodig om te beregenen met grondwater

,,Daar hebben we zeker last van'', zegt akkerbouwer en LTO-man Robbin Kuper uit Schoonebeek. ,,We zullen meer putten moeten slaan, want beregenen met grondwater is nog wel toegestaan. Maar dat brengt weer extra kosten met zich mee.''

Zijn collega-akkerbouwer Jan Reinier de Jong in Odoorn boert ook in een rood gebied. ,,Maar hier is helemaal geen oppervlaktewater, dus wij moeten het sowieso met eigen bronnen doen. Die kosten 5000 euro per stuk, dus dat zijn wel serieuze kosten.''

Aardappelen moeten zelfs met grondwater worden beregend. Kuper: ,,Oppervlaktewater mag niet voor de aardappelteelt worden gebruikt, want daar zit bruinrot in en dat is een ernstige aardappelziekte. Akkerbouwers in de rode gebieden die bijvoorbeeld uien en bieten verbouwen, moeten nu ook voor die teelt extra putten slaan. Dan moet je zeker extra kosten maken, allemaal voor eigen rekening.''

In de groene gebieden van Vechtstromen geldt een beregeningsregeling. Dit betekent dat boeren wel oppervlaktewater mogen sproeien, maar alleen zolang de eerste benedenloopse stuw nog overstroomt. Is dit niet het geval, dat betekent dat de aanvoer stokt, dan moet de boer stoppen met pompen. Hij dient de waterstand zelf in de gaten te houden.

Meer beperkingen als droogte voortduurt

Als de droogte aanhoudt, wordt in bepaalde delen ook het gebruik van grondwater aan banden gelegd. Kuper: ,,Dat geldt voor boeren die dicht bij het Bargerveen zitten. Zodra het watertekort daar 250 milliliter of meer is, dan gelden er beperkingen.'' Het tekort schommelt momenteel tussen 180 en 210 milliliter.

Met slechts hier en daar kans op een buitje zijn de vooruitzichten niet goed. ,,Wat mij betreft gaat het twee weken achtereen regenen. Geen stortbuien, maar gewoon mooi rustig. Daar teken ik voor'', zegt Kuper.

De andere waterschappen in Drenthe en Groningen kunnen vooralsnog voldoende water aanvoeren, vooral uit het IJsselmeer en de IJssel.