Aangehouden windmolenactiviste is Frea F. (65) uit Emmen

Emmen / Nieuw-Buinen - De vrouw uit Emmen die is opgepakt is de 65-jarige Frea F. Zij dreef met haar man Albert 40 jaar lang quiltbolwerk De Naaidoos in Nieuw-Buinen.

Op de textielboerderij hield Tegenwind Veenkoloniën jarenlang vergaderingen. Volgens de politie heeft de vrouw meegewerkt aan de dreigbrieven aan ondernemers en bestuurders die betrokken zijn bij windparken. Bij het ministerie van Economische zaken kwam afgelopen week ook een dreigbrief binnen. Hij was gericht aan de minister. ,,We hebben melding gedaan de politie'', zegt de woordvoerder van minister Eric Wiebes.

Vergaderingen Tegenwind

Tegenwind Veenkoloniën, de overkoepelende organisatie van de actiegroepen tegen de windplannen in Noord-Nederland, hield zes jaar lang haar bestuursvergaderingen in de boerderij van Albert en Frea F. Voorzitter Jan Nieboer is 19 juni al opgepakt voor betrokkenheid bij de dreigbrieven.Het echtpaar F. stopte in 2017 met textielzaak en verkocht de boerderij. Het stel verhuisde naar Emmen. Albert F. is begin begin juni overleden.

Woning doorzocht

De woning van Frea F. in de Emmer wijk Angelslo is dinsdag door de politie doorzocht vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar de bedreigingen van ondernemers en bestuurders. De vrouw meldde zich woensdagmorgen op verzoek op het politiebureau en is toen direct aangehouden.De politie denkt dat zij een rol heeft gespeeld bij het opmaken en versturen van dreigbrieven. Zeker twee ondernemers zwichtten voor de druk van windmolenactivisten. Uit angst voor aanslagen legden zij hun werk voor Windpark N33 bij Meeden of Windpark De Drentse Monden en Oostermoer eind maart en begin april neer.

Nieuwe dreigbrieven

De activisten hebben afgelopen week nieuwe dreigbrieven gestuurd, bevestigde de politie dinsdag. Dagblad van het Noorden kreeg anoniem een kopie en een lijst met namen van bedrijven en overheden.Het merendeel van hen stelde bij navraag door deze krant geen brief te hebben ontvangen. De Rabobank, ook op de lijst, verwijst naar de politie voor verdere informatie. Anderen onthouden zich van ieder commentaar.