Zwemster Ismay Lichtendonk (15) uit Coevorden reist af naar Jeugd Olympische Spelen in Azerbeidzjan

Ismay Lichtendonk staat volgende week op het startblok van de Jeugd Olympische Spelen. Het 15-jarig zwemtalent uit Coevorden is door de KNZB geselecteerd voor het prestigieus Olympisch toernooi, dat van 21 tot en met 27 juli in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku plaatsvindt.

Lichtendonk komt uit op de 100 meter rugslag, 200 meter rugslag en 4 x 100 meter wisselslag estafette. Zij maakt sinds vorig jaar onderdeel uit van het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) van de KNZB en voldoet ruimschoots aan de vooraf opgestelde limiteten van de nationale zwembond.

De Jeugd Olympische Spelen is haar eerste grote toernooi. ,,Alles was er op gericht om mij te kwalificeren voor dit toernooi. Ik kan hier mijn krachten meten met de beste jeugdzwemmers van de wereld. Dat is uiteraard een unieke ervaring."

'Alles moet kloppen'

Of ze in Baku kans maakt op een medaille? ,,Alles moet kloppen om de perfecte race te zwemmen. Dan nog gaat het soms om tien- of elfhonderdste van een seconde. Ik hou me als debutant eerst maar even vast aan de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen, maar het is allemaal nu wel behoorlijk serieus."

Nu ze onderdeel uitmaakt van Team NL is de jeugdige Coevordenaar ook kansrijk voor deelname aan het Europees Jeugdkampioenschap (EJK). Er is nog een hoger doel, want op lange termijn draait alles om de Olympische Spelen van 2024.

Prijzenkast

Ismay is jong, bescheiden, maar ook talentvol. Dat laatste bewees ze vorige maand nog maar weer eens tijdens het NK Zwemmen in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Ze werd Nederlands kampioen op de 200 meter rugslag. Dat was niet voor het eerst.

In 2017 verbeterde ze op de 50 meter rugslag al het kampioenschapsrecord en dat heeft ze nog steeds stevig in handen. In de prijzenkast hangen al vele eervolle medailles. Vorig jaar werd Ismay eveneens Nederlands kampioen op de 100 meter en 200 meter rugslag. Er was zilver op de 200 vrij, 200 wissel, 800 vrij en een bronzen plak op de 400 wissel, 50 rug, 400 vrij en 100 vlinder.

50 meter rugslag

De rugslag lijkt haar op het lijf geschreven. Vooralsnog is ze een specialist voor het kortste nummer: 50 meter. In Baku staat dat niet op het programma, maar ook op de 100 en 200 meter voelt ze zich ook als een vis in het water.

,,Eigenlijk ben ik meer een 50 meter- en 100 meter dan een 200 meterzwemster. De keerpunten onder water zijn nog wel ontwikkelpunten. Daar leg ik tijdens de trainingen de meeste accenten. Net als het goed indelen van de race. Dat is nog weleens lastig."

'Stroomversnelling'

Ismay is al op jonge leeftijd begonnen met zwemles en dat ging eigenlijk direct goed. Ze haalde in rap tempo zowel het A-, B- als C-diploma. ,,Ik vond zwemmen direct al leuk en daarom werd ik lid van zwemclub Moby Dick. Dat was eigenlijk puur voor het plezier. Op een gegeven moment zocht ik meer uitdaging en heb mij aangemeld bij zwemclub De Grunte in Hardenberg. Toen kwam het eigenlijk in een stroomversnelling."

De echt doorbraak kwam bij zwemclub Dedemsvaart. Onder trainer-coach John Romkes maakte ze grote stappen en werd gescout door de KNZB. Er moesten limieten gezwommen worden en die haalde ze. Ismay werd opgenomen in het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) in Hengelo en vanaf dat moment ging ze er echt in geloven. Samen met bondstrainer Jeroen Rademakers werkt ze op het ROC vrijwel dagelijks aan de verdere verfijning van de techniek en de tactiek.

Pittig programma

Trainen doet Ismay gemiddeld twaalf uur per week en werkt dan een pittig programma af. Dagelijks gaat ze rond 04.45 uur de deur uit, naar het zwembad in Hengelo, en pas rond de klok van 18.00 uur keert ze huiswaarts.

,,Ik zwem vier ochtenden in de week van 6.00 tot 8.00 uur bij het Opleidingscentrum van de KNZB in Hengelo. Op zaterdag train ik daar van 07.00 tot 10.00 uur. In de avonduren train ik nog bij mijn eigen club Dedemsvaart Ac.’ Het drukke training- en wedstrijdprogramma is voor Ismay goed te combineren met school. ‘Er moet wel veel geregeld en gereisd worden. Ik heb het afgelopen schooljaar de overstap naar het Avila College in Hengelo gemaakt. Dat maakt het allemaal iets gemakkelijker. School en topsport zijn op een goede wijze te combineren."

'Stappen in mijn ontwikkeling zetten'

Deelname aan de Jeugd Olympische Spelen is voor Ismay een voorlopig hoogtepunt in haar zwemloopbaan. Als ze in Baku onverhoopt niet op het podium komt is het toernooi bepaald niet mislukt. ‘Het belangrijkste is dat ik kan zeggen dat ik weer stappen in mijn ontwikkeling heb gezet.’