Boer (62) en zoon (26) uit De Kiel verdacht van betrokkenheid bij professionele wietkwekerij

De Kiel / Emmer-Compascuum - Zeven mannen worden verdacht betrokken te zijn bij een professionele kwekerij in De Kiel waar bijna 2,5 jaar illegaal hennep is geteeld. Dat stelt het Openbaar Ministerie.

Dinsdag was in de rechtbank in Assen een zogeheten regiezitting in de zaak. Volgens de advocaat van een van de mannen zijn twee verdachten een boer (62) en zijn zoon (26) uit De Kiel. In hun loods aan de Rolderstraat is september 2017 een grotendeels ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen. De andere vijf verdachten zijn een Hagenaar (35), twee mannen (46 en 44) uit Emmen, een 26-jarige inwoner van Oosterwolde en een 43-jarige man uit Emmer-Compascuum.

Ondergrondse zeecontainer

Het zou gaan om een professionele kwekerij met meer dan 1500 wietplanten. De wietkwekerij bestond uit een centrale ruimte met daaromheen zes kweekruimtes. Volgens het OM zaten de kweekruimtes in een ondergrondse zeecontainer. De stroom zou zijn geleverd via een aggregaat in een koelcel op het terrein in De Kiel.

Onderzoekswensen

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de zeven verdachten is dinsdag omgezet in een regiezitting omdat de advocaat van de man uit Den Haag nog aanvullende onderzoekswensen had. De advocaat wil nog getuigen horen. Dat verzoek is toegewezen door de rechtbank. De getuigenverhoren worden achter gesloten deuren gedaan bij de onderzoeksrechter. Volgens de rechtbank is het streven om de strafzaak in november of december te behandelen.

Gesloten op last van burgemeester

Enige tijd na het aantreffen van de wietkwekerij is de woning en het erf, inclusief bijgebouwen op last van burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden voor drie maanden gesloten. De bewoners hebben tevergeefs geprobeerd om dat via de rechter tegen te houden.