Anti-windmolenactivisten sturen nieuwe dreigbrieven naar ondernemers​

Regio - Uitgerekend op de dag dat de politie een nieuwe inval doet in verband met de bedreiging van ondernemers die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken, hebben windmolenactivisten nieuwe dreigbrieven verstuurd.

De politie bevestigt dat. Over aantallen en betrokkenen wil de woordvoerder niets zeggen.

De redactie van deze krant heeft een kopie ontvangen per post vanmorgen. In een begeleidende verklaring staat dat de brief is verstuurd aan 14 bedrijven en overheden. Ook de ministers van Waterstaat (Cora van Nieuwenhuizen) en Economische Zaken (Eric Wiebes) worden genoemd.

De provincies Groningen en Drenthe ontkennen dat zij een dreigbrief hebben ontvangen, net als een aantal van de genoemde bedrijven. Een paar ondernemingen hebben nog niet gereageerd op vragen van deze krant.

Net als eerdere dreigbrieven

Het nieuwe epistel ziet er net zo uit als eerder verstuurde dreigbrieven, waarvan deze krant ook afschriften kreeg. Zelfde lettertype, overeenkomstige dreigementen en dezelfde ondertekening: Gronings en Drents verzet. De brief aan het Dagblad is maandag in Zwolle afgestempeld en dinsdag bezorgd.

Eerder zwichtten een Groningse en een Drentse onderneming voor schriftelijke dreigementen. Zij stopten met hun werk bij de bouw van de windparken in Groningen en Drenthe uit angst voor terreuracties.

Die boodschap klinkt nu ook: ,,Wellicht verkeren u en uw onderneming (cq ambtenaren), na een paar arrestaties van kritische burgers, in een overwinningsroes. Dat dit onterecht is zult u gaan ondervinden tot in de lengte van jaren'', luidt de eerste zin.