Dader (29) uit Coevorden van brandstichtingen IJhorst blijft voorlopig in tbs-kliniek

Coevorden / IJhorst - Als het aan het Openbaar Ministerie in Zwolle ligt, blijft de 29-jarige man uit Coevorden die werd veroordeeld voor meerdere brandstichtingen in IJhorst voorlopig in de tbs-kliniek.

Van maart tot en met juli 2013 vonden acht brandstichtingen plaats in en rond IJhorst. Het ging veelal om bungalows op vakantieparken en in zeker drie huisjes lagen mensen te slapen toen er brand uitbrak. Een van de afgebrande huisjes stond pal naast een onderkomen dat gebruikt werd voor sm-seks, bleek destijds. Vooral over die bungalow was veel ophef.

Brandje in tbs-kliniek

De man uit Coevorden kreeg celstraf en tbs opgelegd. Die tbs-maatregel is onlangs begonnen. Na incidenten ging hij van afdeling naar afdeling, bleek op de zitting. Uit boosheid vanwege het uitblijven van therapiesessies stichtte hij zelfs een brandje in de kliniek. Hij heeft dat ook toegegeven.

Vechtpartij

Ook raakte hij bij een vechtpartij betrokken. Erg op zijn plek is de man nog niet op de kliniek. Ze zijn tevreden over zijn werk op de repro-afdeling maar hij wil zelf graag naar de metaalafdeling ,,om dingen te maken''. De kliniek houdt de boot af omdat op die afdeling gepoogd is een wapen te maken.

Ook beleeft de man er nog veel plezier aan om over de brandstichting te praten. Geprobeerd werd met emdr-therapie om het plezier dat hij eraan beleefde te verminderen. Met weinig succes, zei de deskundige van de kliniek.

Hij wil naar zijn favoriete hamburgertent

Wel kijkt de veroordeelde brandstichter uit naar zijn eerste verlof. Hij wil familie bezoeken en naar zijn favoriete hamburgertent.

Vanwege de problemen vindt de kliniek het raadzaam de tbs-maatregel met twee jaar te verlengen. De officier van justitie wil dat ook. De advocaat had daar weinig aan toe te voegen.

De uitspraak volgt op 30 juli.