Willem-Alexander en Máxima komen naar Zuidwest-Drenthe

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen op 18 september naar Drenthe voor een zogeheten streekbezoek. De woensdag na Prinsjesdag praat het koninklijk echtpaar met bewoners en ondernemers van Hoogeveen, Westerveld, De Wolden en Meppel over leefbaarheid.

De Oranjes brengen onder meer een bezoek aan luchtvaartbedrijf Fokker in Hoogeveen, het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron en het Dwingelderveld. Bij aankomst in Drenthe wordt het echtpaar welkom geheten door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

‘Het koninklijk paar wil heel graag de achtergronden van een streek doorgronden’, vertelt Klijnsma over het waarom van de jaarlijkse streekbezoeken van Willem-Alexander en Máxima. ‘Elke regio heeft een eigen dynamiek en ze vinden het echt de moeite waard om mensen in alle regio's te leren kennen, weet ik van beiden persoonlijk. Het is én oprechte interesse en ze vinden dat het bij hun rol hoort.’

De eerste halte is Hoogeveen. Daar praten Willem-Alexander en Máxima onder meer met inwoners over De Smederijen, een initiatief waarin mensen samen de leefbaarheid in eigen buurt verbeteren. En ze gaan om tafel met oprichters en deelnemers van Jong Hoogeveen dat als doel heeft kinderen schuldenvrij, gezond en veilig te laten opgroeien voor een goede weg op de arbeidsmarkt.

In Veeningen praten dorpsbewoners met de koning en koningin over het versterken van het 'wij-gevoel' en vergroten van woonplezier middels gemeentelijke subsidieprogramma's en met mensen van het bewonersinitiatief 't Groene Hart over bijvoorbeeld het trekken van jonge gezinnen naar het dorp.

Op het Dwingelderveld zullen vrijwilligers het paar uitleg geven over het in stand houden van de biodiversiteit in het gebied.

Het bezoek eindigt in Meppel. In het buurthuis in de opgeknapte wijk Haveltermade wordt gesproken met wijkbewoners en de wijkagent en deelnemers van het project Internationaal eetcafé. In de binnenstad ontmoeten de Oranjes Meppelers die op eigen wijze een bijdrage leveren aan het bruisend houden van het centrum. Het bezoek eindigt in de Grote Kerk.

Klijnsma: ‘Zo'n bezoek van het koninklijk echtpaar brengt een bijzondere dynamiek op gang. Het bevordert nog meer de interactie tussen mensen. En ik vind het ook hartstikke goed om - ook bij landelijke media die een bezoek volgen - voor het voetlicht te brengen wat we in Drenthe allemaal hebben. Naast rust en ruimte ook het neusje van de zalm qua bedrijvigheid: Fokker en Astron. En naoberschap. Het kan nooit kwaad om dat wat meer in te kleuren.'

Op de vraag of de gesprekken met mensen zorgvuldig worden voorgekookt, antwoordt Klijnsma: ‘Mensen mogen altijd hun eigen woorden kiezen. Dat heb ik bij Beatrix meegemaakt en ook bij het huidige koninklijk echtpaar. En ik ben wel eens bij gesprekken geweest waarin echt sores werden gedeeld met Willem-Alexander of Máxima. Ze luisteren zéér geïnteresseerd.’

Oranje-liefhebbers die graag eens een glimp opvangen van onze koning en koningin krijgen voldoende kansen, zegt Klijnsma. ‘Ze moeten op meerdere plekken van A naar B en zullen bijvoorbeeld in Meppel te voet door het centrum gaan, dus ook dat is heel erg leuk. Niet in het pak van Prinsjesdag, maar in hun doordeweekse outfit.’