Zweeloo heeft eigen Van Goghpad

Zweeloo - Wethouder Jeroen Huizing heeft woensdag het nieuwe Van Goghpad in Zweeloo onthult. Het wandelpad is te vinden tussen de Hoofdstraat en het Klooster. Op die plek werkte en wandelde Van Gogh ooit daadwerkelijk.

Het nieuwe pad is een initiatief van stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo. Langs het pad is ook een informatiepaneel geplaatst, met wetenswaardigheden over het bezoek van de vermaarde schilder aan Zweeloo. In het kader van het provinciaal project Van Gogh Drenthe zal er ook nog een belevingsroute worden aangelegd, waarin Zweeloo is opgenomen.

Toekomstplannen

Kunstenaarsdorp Zweeloo bruist volgens het bestuur nog van de toekomstplannen en ambities. ‘We hopen nóg meer zichtbare invulling te geven aan ons motto: “Geniet van wat hier ooit was en nog steeds is: beleef de natuur en eenvoud van het leven en kijk door de ogen van de kunstenaar. Eigenlijk willen we iedereen met onze activiteiten bewust maken van de bijzondere waarden van Zweeloo en omliggende dorpen als kunstenaarsdorp, met de Natuur en Eenvoud als inspiratiebron voor kunstenaars. Dat is ons motto.’

Max Liebermann

De toelating van Zweeloo tot de ‘EuroArt dorpen’ betekende de eerste aanzet tot de vorming van de stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo. Tien jaar geleden werd Zweeloo e.o. vanwege het unieke schilderachtige karakter op initiatief van Stichting Schilderachtig Drenthe toegelaten tot de Europese groep van EuroArt dorpen. Meer dan 150 kunstenaars, waaronder ook de wereldberoemde Max Liebermann, naar wie woensdagavond een speciaal pleintje is vernoemd - hebben de landschappelijke omgeving van Zweeloo op het doek vastgelegd.

Het eerste deel van de in totaal 650 schilderijen is inmiddels ook online: collectie.kunstenaarsdorpzweeloo.nl.