Nepverkoper (25) Porsches uit Dalen in beroep tegen veroordeling voor oplichting: gedupeerden terugbetalen

Dalen - De 25-jarige Bart F. uit Dalen gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor grootschalige oplichting. De man kreeg vorige week donderdag van de rechtbank in Assen 24 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd.

De Dalenaar legt zich niet neer bij het vonnis van de rechtbank. Volgens zijn advocaat Niek Heidanus is deze week hoger beroep aangetekend. Volgens de rechtbank heeft F. heeft zich gedurende ruim anderhalf jaar op grote schaal schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte. ,,Hij heeft op geraffineerde wijze doen voorkomen dat de slachtoffers via hem exclusieve auto’s van het merk Porsche konden kopen dan wel via hem in de aanschaf van een dergelijke auto konden investeren. In het kader van deze activiteiten zijn tienduizenden euro’s op de rekening van verdachte overgemaakt. In een enkel geval heeft verdachte zelfs ruim drie ton van een koper ontvangen."

Luxe levensstandaard

Daarnaast heeft F. zich volgens de rechtbank voorgedaan als een bonafide verkoper van Apple producten die hij uit een faillissementspartij zou hebben opgekocht en daarom voor een lage prijs kon aanbieden. ,,Ook hier heeft hij zich op schaamteloze wijze financieel bevoordeeld ten koste van de benadeelden, die in goed vertrouwen voor de vermeende elektronica hebben betaald. Het totaalbedrag dat verdachte middels zijn oplichtingspraktijken heeft vergaard bedraagt ruim vier ton. Dit geld is met name gebruikt om de dure levensstandaard die hij er op na hield, met exclusieve auto’s, dure kleding en horloges te bekostigen."

Volgens de rechtbank heeft F alleen gedacht aan zijn eigen financieel gewin en geen oog gehad voor de gevolgen voor de slachtoffers. ,,Daarnaast heeft hij misbruik gemaakt van het bestaande vertrouwen in het handels- en financiële verkeer waar burgers en zakenlieden op moeten kunnen vertrouwen."

Gevolgen vonnis onevenredig hard

Advocaat Heidanus noemt het vonnis onevenredig had en teleurstellend. ,,Ondanks het feit dat de rechtbank een mooi geschreven vonnis heeft gemaakt, is de conclusie te zwaar en zijn de gevolgen voor mijn cliënt onevenredig hard. Wat echt niet klopt en ik teleurstellend vind, is het oordeel van de rechtbank dat cliënt geen inzicht zou hebben gegeven in het kwalijke van zijn handelen. F. heeft wel degelijk beseft dat hij zaken goed fout heeft gedaan en dat hij mensen heeft gedupeerd. In een lelijke wereld van snel geld en exorbitante winsten, heeft hij uiteindelijk het ene gat met het andere gat willen dichten.

Schaderegeling

Volgens Heidanus is er in ieder geval duidelijk een begin geweest van inzicht in het kwalijke van zijn handelen. ,,Als deze man geen inzicht zou hebben gehad dan zou hij niet met zes personen een adequate schaderegeling hebben getroffen. Met de andere gedupeerden zal ik proberen een aanvaardbare schikking te treffen." Naast de werkstraf is F. door de rechtbank ook veroordeeld tot betaling van bijna 400.000 euro schadevergoeding aan gedupeerden.