Trilogie brievenboeken historische vereniging Coevorden is voltooid

Coevorden - Jarenlang hebben Alie Wildeboer en Annelies Neep van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden gegevens verzameld voor de boekenreeks ‘Register van correspondentie wegens de Justitie’. Onlangs overhandigden beiden het derde deel aan burgemeester Bert Bouwmeester.

Het bestuur toog in historische kledij - aangeschaft dankzij een gift van de Rabo Clubkas - naar het gemeentehuis om het boek aan te bieden. Het eerste deel, met brieven uit de periode 1830 tot 1846, verscheen in 2010. Deel 2 lag vier jaar later in de winkels en bevatte brieven uit de periode 1847 tot 1876. Nu is deel 3, dat het tijdvak 1860 tot 1876 omvat, afgerond.

Samenvattingen

Beide dames van de werkgroep Genealogie hebben, om meer te weten te komen van oude Coevorder families, oude stukken uit het gemeentearchief geraadpleegd en dan met name ‘Register van correspondentie wegens de Justitie’. De brievenboeken zijn samenvattingen van uitgaande brieven van de burgemeester van Coevorden aan de officier van justitie in Assen, maar bevat ook stukken gericht aan de Commissaris der Koningen en officieren van justitie in andere plaatsen.

De meldingen gingen meestal over wetsovertredingen, zoals diefstal, belediging en mishandeling, maar ook over brand en verongelukte personen.

‘Register van correspondentie wegens de Justitie’ is verkrijgbaar in Het Arsenaal aan de Haven in Coevorden.