Pendeltrein gaat toeristen vervoeren tussen de Huttenheugte en Coevorden

Coevorden - Het was decennia lang een vast tafereel: een huifkar die gasten van vakantiepark De Huttenheugte naar het Coevorder centrum reed. Later deze maand gaat een treintje rijden dat toeristen viermaal daags driemaal per week naar de Ganzenstad brengt.

,,We gaan het gewoon doen.” Die nuchtere constatering was volgens woordvoerder René Fleurke van Centrummanagement het uitgangspunt voor de treindienst. ,,Het initiatief ontstond begin vorig jaar tijdens een vergadering van de Coevorder Handelsvereniging, waarna een werkgroep werd opgericht en plannen werden gemaakt. Ook De Huttenheugte staat volledig achter het idee en ziet er de meerwaarde van in.”

Gratis rit

De elektrische trein (,,een golfkar met aanhanger”) kan volgens Fleurke maximaal 25 personen vervoeren. ,,Een gratis ritje duurt ongeveer een half uur. Parkgasten kunnen op woensdag, donderdag en zaterdag gebruik maken van de treindienst. Een rit ’s ochtends om een uur of 10, twee ’s middags en een ’s avonds, zodat mensen die langer in Coevorden willen blijven ook later op de dag met de trein weer terug naar het park kunnen.”

Route

De reizigers hoeven zich onderweg niet te vervelen. ,,Zij horen tijdens de rit informatie over Coevorden en ook een stukje geschiedenis, zoals over het ijzerkoekenoproer. De rit voert vanaf het vakantiepark langs het Stieltjeskanaal, de Rembrandtlaan en het Van Heutszpark naar het centrum. Dat gebeurt via Dr. Picardtlaan; dankzij de gemeente krijgt het treintje toegang over het fietspad om bij de watertoren uit te komen. Passagiers kunnen ter hoogte van het Kasteel en de Markt in- en uit stappen om vervolgens de stad bekijken, het museum bezoeken en te winkelen.”

Overdekt

De periode van proefdraaien breekt volgende week aan. Fleurke: ,,We gaan oefenen met vrijwilligers van het museum en checken, of de veiligheid in orde is en of we geen andere praktische obstakels tegenkomen. Het plan is om in het weekend van 20 juli officieel met de ritten te starten."

De trein rijdt in principe het hele jaar door. ,,De wagons zijn overdekt en niet seizoensgebonden. Op hoeveel passagiers wij jaarlijks mikken? We hebben nog geen doelen gesteld, maar zijn eerst benieuwd of het initiatief aanslaat en wie ervan gebruik gaat maken. Onze inschatting - en die van De Huttenheugte - is dat ouderen met name doordeweeks zullen instappen en gezinnen in het weekend. En natuurlijk haken we ook in op evenementen zoals Koopzondag.”

Zorgcentra

Volgens Fleurke blijft het niet bij vervoer van toeristen. ,,Een ander lid van de werkgroep, Joop ten Caat, opperde het idee om de trein ook in te zetten voor het vervoer van bewoners uit zorgcentra uit Coevorden. Mensen kunnen dan vanuit De Schutse en Sint Franciscus makkelijker het centrum bereiken. Een idee dat we dit najaar willen uitproberen.”