Friese wildfotografen Jesse en Sanne exposeren tijdens Zuidenveld Zweeloo

Zweeloo - Jesse en Sanne Bijlsma hebben de afgelopen jaren tijdens reizen door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe veel wilde dieren op de gevoelige plaat vastgelegd. Tijdens de Zuidenveldtentoonstelling in Zweeloo tonen de beide wildfotografen uit Noardburgum van 12 tot en met 14 juli hun foto’s aan het publiek.

In het bedrijfspand van Food Basics laat de 17-jarige tweeling foto's zien van onder meer panters, leeuwen en arenden.

Landrover met daktenten

Bij Jesse en Sanne staat de bewondering voor roofdieren centraal. Het tweetal is dan ook met regelmaat in de Afrikaanse wildernis te vinden.

,,We zijn uitgegroeid tot gepassioneerde wildfotografen", zeggen Sanne en Jesse. De meeste foto’s hebben ze gemaakt tijdens reizen door Schotland, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe. ,,In Zuid-Afrika zijn we onder andere door het Kruger National Park, het Augrabies Falls National Park en de Kalahari woestijn getrokken. In Namibië hebben we alle uithoeken bezocht waaronder de Namib woestijn, Damaraland en de Etosha zoutpan. Vanuit Namibië zijn we door Botswana en Zimbabwe naar de Victoria Falls gereden. Onze favoriete manier van reizen is met een landrover voorzien van daktenten."

Mooiste foto's

Jesse gaat komend schooljaar naar havo5 in Bergum. ,,Vanaf mijn 13e maakte ik op vakanties al foto’s met een compact camera. Die werden nooit zo mooi zoals mijn vader ze maakte. Vanaf vorig jaar ben ik met zijn oude camera gaan fotograferen en daar heb ik mijn mooiste foto’s mee gemaakt. Een voorbeeld is de Afrikaanse wilde kat. Het liefst fotografeer ik stilstaande of liggende dieren die je recht aankijken. In Afrika fotograferen is een stuk spannender dan in Nederland omdat je elk moment wilde beesten, zoals leeuwen, panters en hyena’s, kan tegenkomen."

Vakanties in Zuid-Afrika

Tweelingzus Sanne start in september met het zesde leerjaar aan het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Ze fotografeert al sinds haar twaalfde. ,,Ik vond het toen al leuk om met mijn vader foto’s te maken in Friesland. Toen we in 2015 naar Namibië, Botswana en Zimbabwe reisden, ben ik meer foto’s gaan maken en in 2018 tijdens onze vakantie naar Zuid-Afrika lag de focus helemaal op het maken van foto’s."

Dieren in actie

In Zuid-Afrika heeft Sanne samen met Jesse vier weken door de Kalahari-woestijn gereden. ,,Hier zijn ook de meeste foto’s van de expositie gemaakt. Ik heb me vooral toegespitst op foto’s van wilde dieren omdat de woestijnlandschappen niet heel gevarieerd waren. Afrika is een erg mooi continent voor fotografie omdat er veel mooie dieren voorkomen. Het liefst maak ik foto’s van dieren in actie, zoals een panter die uit de boom springt of een foto van dieren waarbij het landschap bijdraagt aan de sfeer van de foto, zoals giraffen in een stoffige omgeving."