Handbalkeepster Ilse Wielens (17) uit Noord-Sleen: 'Podiumplek op NK Beachhandbal zou kroon op seizoen zijn'

Noord-Sleen - Ilse Wielens kan komend weekend de kroon op een geslaagd seizoen zetten. De 17-jarige beloftevolle handbalkeepster uit Noord-Sleen neemt met de B-junioren van E&O deel aan het NK Beachhandbal op het Flevostrand in Biddinghuizen.

De kampioenstitel in de jeugddivisie zit al in de pocket en dat geldt ook voor de verdienstelijke vierde plaats die de Emmer handbalmeiden tijdens de nationale titelstrijd in Amsterdam in de wacht sleepten.

,,We hebben een voortreffelijke teamprestatie geleverd. Eigenlijk kan het seizoen dan ook al niet meer stuk, maar een podiumplek op het NK Beachhandbal zou natuurlijk een prachtig slotstuk zijn."

Overstap selectie

Voor Ilse Wielens is de titelstrijd in de Flevopolder tegelijk ook het laatste optreden in het jeugdteam van E&O. Komend seizoen maakt ze de overstap naar de damesselectie van het Emmer handbalbolwerk.

,,Het wordt voor mij een leerseizoen. Veel ervaring opdoen en ik hoop daarna de concurrentiestrijd met de andere keepsters aan te kunnen gaan. Bij de selectie van E&O treft Wielens de doelvrouwen Anouk Holscher, Larissa Schutrups, Zoë Abbing en Amber Foree. ,,In deze uitdagende omgeving, onder leiding van keepertrainer Anatoli Galouza, kan ik me prima ontwikkelen."

Belangrijke pion

Ilse geeft tijdens trainingen en wedstrijden het beste van zichzelf. Ze beseft dat ze als doelvrouw een belangrijke pion is. ,,Je bent de eerste schakel in de opbouw en de laatste schakel in de verdediging. Daarmee heb je uiteraard wel een verantwoordelijkheid, Je kunt je niet verstoppen en moet er onder alle omstandigheden staan."

Uitstraling

Twee seizoenen geleden maakte de jeugdige handbalkeepster de overstap van Exito uit Sleen naar E&O. ,,Ik wil graag op een zo hoog mogelijk niveau actief zijn en daar zet ik veel voor opzij. Ik wil me straks geen verwijt kunnen maken dat ik ergens iets heb laten liggen."

De inwoonster uit Noord-Sleen is nuchter en oogt ontspannen. Een uitstraling van: kom maar op….. Bepaald niet bang voor de ballen die met hoge snelheid op haar worden afgevuurd. Tegelijk klinkt in haar stem ook realisme. ,,Je kunt niet alle schoten pareren, maar als ik ongeveer tussen de 35 en 40 procent van de schoten uit het doel ransel, heb ik het in de wedstrijd naar behoren gedaan."

Kwaliteiten

Een handbalkeepster moet over nogal wat kwaliteiten beschikken. Ilse somt er een paar op: ,,Reflexen, lenigheid, concentratie en zeker ook uitstraling. Je moet in ieder geval veel zelfvertrouwen hebben en niet al te bescheiden zijn. Anders dan in voetbal heb jij bij handbal ook niet heel veel tijd om een mislukte redding te verwerken. Voor je het weet moet je al weer een ziedend hard schot pareren. Er ligt een druk op je schouders en daar moet je goed mee kunnen omgaan."

Kwestie van gevoel

In het restaurant van haar ouders demonstreert ze een paar basistechnieken. Toch blijft het volgens Ilse uiteindelijk vooral een kwestie van gevoel. ,,Ik probeer een reactie vaak zo lang mogelijk uit te stellen, dat maakt de aanvaller vrijwel altijd onzeker. Verder heb je ook een coachende rol. Dat betekent goed leiding geven aan de verdediging. Als keeper heb je natuurlijk het meest ideale zicht op het handelen van de tegenstanders."

Spelregels

Komend weekend staat het NK Beachhandbal op de rol en ook dan ligt er druk op de schouders van Ilse Wielens. Beachhandbal heeft volgens haar wel gelijkenis met het gewone handbal, maar toch zijn er verschillen in de spelregels.

,,Het doelgebied is in tegenstelling tot in de zaal geen cirkel, maar een rechthoek. Door de kleine teams gaat het spel bovendien sneller op en neer, is het spectaculair en moet je continu scherp zijn. Het beachhandbal is een mooie spelvorm, waarmee we na het beëindigen van het indoor-handbalseizoen toch nog mogelijkheden hebben om te kunnen trainen en spelen."

Vlag in top

De vlag kon de afgelopen maanden overigens meerdere keren in top in huize Wielens, want naast de sportieve successen slaagde Ilse ook met een prima cijferlijst voor haar havo-diploma. Komend schooljaar begint ze op de Hanze Hogeschool in Groningen met de opleiding HBO-Verpleegkunde.