Drenthe komt in actie tegen de eikenprocessierups. En de koolmees moet daarbij helpen

De provincie Drenthe gaat de bestrijding van de eikenprocessierups stevig ter hand nemen, na een uitspraak van een meerderheid van Provinciale Staten.

,,Niets doen is geen optie'', verklaarde gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) woensdag tijdens een debat over een motie van VVD, D66 en Forum voor Democratie. Die partijen willen dat de provincie samen met de gemeenten een bestrijdingsplan maakt voor 2020.

De statenfracties willen dat deze overheden verouderde bestrijdingsplannen aan de kant schuift en aan de slag gaat met preventieve maatregelen en beperking van de overlast.

Gedeputeerde steunt koolmezen

,,Ik zal de koolmezen in mijn tuin helpen de winter te overleven om zo ook een kleine bijdrage te leveren'', beloofde Bijl. Want koolmezen smullen van de eikenprocessierups.

Bijls opmerking had een serieuze ondertoon, want GroenLinks en Partij voor de Dieren vrezen dat de bestrijding vooral met gif zal gebeuren en stemden daarom tegen de motie. Deze partijen erkennen de overlast van de eikenprocessierups, maar stellen dat die het gevolg is van een verstoord ecologisch evenwicht en een gebrek aan biodiversiteit.

In de motie staat echter niet hoe de provincie en de gemeenten de rups moeten bestrijden. Wel erkende fractievoorzitter Willemien Meeuwissen van de VVD dat de bestrijders niet het kind met het badwater moeten weggooien. Dat kan het geval zijn als koolmezen het loodje leggen na een ontbijt met vergiftigde eikenprocessierupsen.

Geld is op

Volgens Bijl is het geld voor de bestrijding van de rups in 2019 al op, maar dat wil niet zeggen dat de provincie niets meer doet. ,,We moeten doorgaan met een nieuwe aanpak op basis van nieuwe inzichten.

Eerder verklaarde een woordvoerder van de provincie dat de provincie de bestrijding nauwelijks aan kan. De bestrijders richten zich vooral op het rupsvrij houden van grote evenementen, zoals de Fiets4Daagse.

Provinciale Staten nemen hier dus geen genoegen mee. Provincie en gemeenten moeten met een effectief programma de gezondheisrisico's beperken.