Nabestaanden Koert Elders willen antwoorden van verdachten overval

Gees - Waarom? Om die vraag draait het voor de kinderen van de omgekomen Koert Elders uit Gees.

Ze willen weten waarom de vier verdachten hun vader en zijn vriendin uitkozen om 30 juni 2016 te overvallen. Hun advocaat Gonny Meijering sprak op de derde zittingsdag van het hoger beroep bij het hof in Leeuwarden namens de kinderen en kleinkinderen een emotionele slachtofferverklaring uit.

,,Zonder eerlijke antwoorden heeft ons spreekrecht geen zin. Jullie hebben de smeekbedes van onze vader en opa gehoord in het laatste half uur van zijn leven. Als jullie echt verantwoording voor jullie daden nemen, zorgen jullie dat alle daders gaan spreken voor een rechtbank”, aldus de kinderen. Zij zijn er, met politie en justitie, van overtuigd dat er meer mannen betrokken zijn bij de gewelddadige overval die de 69-jarige ondernemer het leven kostte. Ook bedankten ze de Belg Anouar K. dat hij vorige week na bijna drie jaar toch onverwacht een bekentenis heeft afgelegd.

'Er zit meer achter'

Verdachte Abdelhak B. uit Amsterdam, die zelf nog altijd volhoudt dat hij niet in Gees is geweest, noemde namen van enkele mannen die volgens hem de tip hebben gegeven voor de overval. Eén ervan pleegde volgens hem een half jaar voor de overval een inbraak bij Elders thuis. Daarbij werden onder meer sleutels meegenomen. Daarmee probeerden de overvallers eind juni binnen te komen, maar toen waren de sloten veranderd. Daarom klom het drietal via het balkon de slaapkamer van Elders in.De inbreker gaf de tip aan een kennis en zo kwam de tip bij de verdachten, aldus B. De 30-jarige Amsterdammer noemde daarbij ook de naam van een man uit Den Haag, die in 2016 als vijfde verdachte werd opgepakt, maar tot nu toe nog niet voor de rechter is gebracht. B: ,,Zij zijn opdrachtgevers, maar niet degenen die het misdrijf hebben uitgevoerd. Er zit zoveel meer achter.”

Auto in brand gestoken

Verdachte Yero V. (23) werd dinsdag als laatste verdachte gehoord door het hof. Van wie de opdracht voor de overval kwam, zei hij niet te weten. Wel vertelde V. dat hij de auto die het drietal heeft gebruikt na de overval naar zijn woonplaats Antwerpen heeft gebracht. ,,Toen ik ben opgepakt, heb ik hem door een vriend in brand laten steken.” Hij bood meerdere keren zijn excuses aan de nabestaanden aan, net als zijn landgenoot Anouar K. Elders’ partner prees K. voor zijn bekentenis, maar vroeg in haar slachtofferverklaring ook nog meer duidelijkheid over onder meer de opdrachtgever. ,,Nog steeds word ik dag en nacht geteisterd door de beelden en de geluiden van de overval en het voelen van het gemis van Koert. Jullie hebben mijn leven totaal verwoest. En of je nu spreekt, zwijg of liegt… Het leed wordt er niet minder van. Ik heb levenslang. En ik weet dat die straf er voor jullie niet inzit. Helaas.”

Eén miljoen schadevergoeding

Op verzoek van de ernstig getraumatiseerde vrouw, keken de verdachten haar aan toen ze aan het woord was. Net als vorig jaar in de rechtbank claimt ze ruim één miljoen euro schadevergoeding. Woensdag komt de advocaat-generaal met zijn strafeis. Hij komt daarin ook terug op de andere mannen die door B. worden beschuldigd van betrokkenheid, onder wie de Haagse verdachte.