Het Kasteel eindigt in middenmoot; Gerjan ter Wal voor het eerst clubkampioen

Coevorden – Het seizoen 2018/2019 is voor schaakclub Het Kasteel uit Coevorden prima geëindigd. De eindklassering in de Hoofdklasse B, vierde in een poule van acht, was keurig gezien de sterkte van de andere teams.

Tegenvallende resultaten tegen middenmoters Hoogeveen en ESG Emmen werden tenietgedaan door knappe prestaties tegen de hoger geklasseerde toppers, waarbij onder meer de Groninger Combinatie werd verslagen.

Kortste eind

In de laatste ronde trad Het Kasteel aan tegen Assen. Het team uit de Drentse hoofdstad stond op dat moment slechts één wedstrijdpunt achter koploper SISSA. Op voorhand was duidelijk dat het voor de Coevorder schakers lastig zou worden. Dat Assen de hoogste speelsterkte had van de competitie maakte het ook niet eenvoudiger. Dat laatste ondervond Maarten Vinke, normaal gesproken de sterkste speler aan de zijde van Het Kasteel. Hij mocht het opnemen tegen een speler met de internationale FIDE-rating. Ondanks de sterke tegenstand speelde Vinke een erg interessante partij. Hij creëerde zoals altijd chaos op het bord en daar had zelfs deze gerenommeerde tegenstander moeite mee. Na een lange en spannende partij trok Maarten Vinke helaas toch aan het kortste eind.

Geen medelijden

De andere twee bovengemiddeld sterke spelers van Assen werden onschadelijk gemaakt door Paul Assen en Stephan Broertjes. Laatstgenoemde haalde een keurige remise binnen, terwijl teamcaptain Assen geen medelijden kende en een knappe overwinning noteerde.

Op de overige borden was het niveauverschil niet groot en lagen de kansen voor Het Kasteel. Marlinde Waardenburg was de enige die hier verloor, haar zus Feline speelde ontspannen remise op bord 5 en op de borden 6 waren het Gerjan ter Wal, Arjen Wemmenhove en Jan Snoeijer die de winst binnenhaalden. De overwinning was hiermee een feit en de titelaspiraties van Assen konden dus in Coevorden achtergelaten worden.

Interne competitie prooi voor Gerjan ter Wal

Ook de interne competitie van Het Kasteel zit erop. De snelschaakcompetitie en beker waren al eerder afgerond. Beide competities werden gewonnen door Stephan Broertjes, waarbij hij in de bekerfinale afrekende met verrassing Anne Sluiter.

In de interne competitie had de veelvoudige clubkampioen het lastiger. Met nog één ronde te spelen moest hij genoegen nemen met een 2e plek achter koploper Gerjan ter Wal. De laatste ronde, waar beiden elkaar zouden ontmoeten, zou de beslissing geven. Broertjes moest hier winnen, elk ander resultaat zou gunstig zijn voor Ter Wal.

De heren maakten er een marathonpartij van. De hele partij ging gelijk op en na twee uur spelen bood Gerjan ter Wal voor het eerst remise aan. Logischerwijze sloeg Broertjes dit voorstel af en probeerde hij een gat te vinden in de sterke verdediging van Ter Wal. Vaak zie je dat winst forceren niet werkt en ook in deze partij ging die vlieger op. Langzaam kwam de uitdager beter te staan en uiteindelijk moest Broertjes een pion geven. Na vier uur schaken was het voor Stephan duidelijk dat het onmogelijk was om er een winst uit te slepen en accepteerde hij het remise-aanbod. Hiermee was Gerjan ter Wal voor het eerst kampioen van Het Kasteel.

Eindstand interne competitie

 1. Gerjan ter Wal 249
 2. Stephan Broertjes 244
 3. Jan Gerritsen 215
 4. Willem Schepers 172
 5. Jan Snoeijer 171
 6. Anne Sluiter 167
 7. Ids Breimer 161
 8. Luc Deuling 159
 9. Arnold Hoogeveen 158
 10. Vincent Akkerman 143
 11. Roelof Top 126
 12. Chris Klunder 118
 13. Wesley Tabak 102
 14. Jefferey ten Velde 98
 15. Arjen Wemmenhove 92
 16. Derk Timmer 83
 17. Paul Assen 80
 18. Feline Waardenburg 70
 19. Marlinde Waardenburg 60
 20. Maarten Vinke 60
 21. Tamara de Vries 39