Kiek nou 's!
Door Herman Woltersom

Hotel Baving binnen de poort was begrip in Coevorden

Het was een begrip in Coevorden, Hotel Baving binnen de poort. Maar het was begin vorige eeuw ook wel verwarrend want er waren twee hotels Baving, binnen en buiten. Eentje stond in de voormalige oude vesting en eentje net buiten de Friesche Poort.

Wanneer Hotel Baving binnen gebouwd is, is niet te achterhalen maar voor 1900 had Coevorden al een prachtig, statig hotel op een van de mooiste plekjes in de Friesestraat waar nu Intertoys is gevestigd. Vanaf het hotel vertrok de omnibus, getrokken door twee paarden naar het station in Hoogeveen. Men vertrok ’s morgens vroeg van het hotel en kwam ’s avonds laat weer terug.

In het hotel waren regelmatig bijeenkomsten van uitlopende aard. Augustus 1898 hield de ontvanger van de registratie en domeinen een verpachting in Hotel Baving. De huurders boden bij die bijeenkomst behoorlijk tegen elkaar op want de opbrengst was voor de domeinen 640 gulden meer ten opzichte van een jaar eerder.

De stadsgrachten werden toen gepacht door W. van Ousel voor 8 gulden per jaar. Ook kwam datzelfde jaar Tailleur Julius Aptroot naar Coevorden. Vooraf plaatste hij een advertentie in Provinciale Drentsche en Asser Courant: ‘Julius Aptroot, Tailleur, bericht hiermede de geachte ingezetenen van Coevorden, Dalen en omstreken dat hij 16 maart in ’t Hotel Baving met uitgebreide collecties voor Heeren- en Dames-Costumes naar maat is uitgepakt. Voor billijke prijzen en goede coupe wordt gegarandeerd’.

Het hotel bestond eerst uit twee etages maar nadat het aantal hotelgasten toenam werd het later verbouwd. De aanbesteding was op dinsdag 15 september 1908 in, hoe kan het ook anders Hotel Baving.

Wat werd er aanbesteed: ‘Het amoveeren van het Hotel en daarvoor in de plaats bouwen van een nieuw Hotel-Café-Restaurant’. Het hotel zou onder architectuur van architect G. Wieringa gebouwd worden. In 1912 kwam het hotel in de verkoop wegens de hoge leeftijd van de eigenaar en gemis van een opvolger. Het pand werd aangeboden inclusief een schuur en stalling voor zes paarden. Hert was in 1908 ‘geheel naar de eischen des tijds ingericht, met eigen waterleiding en op iedere etage closet-inrichtingen’. Beneden had het hotel een zaal, twee kamers, keuken, bijkeuken en een kelder. Boven was de eetzaal, het had 21 logeerkamers en een grote droogzolder. Vraagprijs was 23400 gulden.

Zaterdag 7 december 1912 werd ‘Hotel Baving’ voor 23410 gulden verkocht aan Holterman uit Zwolle. In 1916 had Holterman het hotel weer in de verkoop en werd de inboedel apart verkocht. Een grote brand op 4 december 1919 verwoestte het hotel en enige naastgelegen panden kwamen er ook niet ongeschonden vanaf. Tot 1923 was het afgebrande hotel omheind door een schutting, de ruïne van hotel Baving was tot die tijd ook nog niet opgeruimd. In mei van dat jaar werd het gekocht door de firma Schulte en werd een winkel gebouwd waar koloniale waren werden verkocht.

In de Provinciale Drentsche en Asser Courant stond in mei 1923 het volgende: ‘Heel de bevolking van Coevorden, zal blij zijn dat eindelijk een oplossing is gekomen voor de bestemming van een terrein, dat inderdaad onze heele stad ontsierde’.

In januari 1935 werd het pand aangekocht door firma De Bel die er meubelzaak ‘Het Woonhuis’ in onderbracht. In 1975 werd het pand door De Bel verhuurd aan Möhlman’s meubelen, daarna heeft Electro Tijsma er nog enkel jaren gezeten.

In ‘Kiek Nou ‘s!’ duikt Herman Woltersom in het heden en verleden van markante gebouwen in de gemeente Coevorden. Reacties: hwotersom@hetnet.nl