Groen licht voor Emmer vestiging KFC

Emmen - De Raad van State ziet geen reden om de bouw van een vestiging van fastfoodrestaurant KFC bij de Nijbracht in Emmen te blokkeren. Dat maakte de Raad dinsdagmiddag bekend.

Gevolg is dat de bouw voor eigen risico van de exploitant kan doorgaan. Later dit jaar volgt nog een definitief oordeel van de Raad.

Een omwonende vroeg de Raad begin deze maand in een kort geding om schorsing van het bestemmingsplan voor het nieuwe restaurant. Volgens de gemeente moest die buitenspel worden gezet, omdat hij op te ruime afstand van het restaurant woont. Tussen de woning van de bezwaarmaker en het restaurant staan enkele woningen. Ook de Rondweg ligt daar nog tussen. Daardoor zal hij volgens de gemeente weinig van het restaurant merken.

Reclamemast

Maar de Raad vindt dat de bezwaarmaker wel als belanghebbende mag procederen in dit geschil. Zo heeft hij onder meer zicht op de reclamemast die bij het restaurant komt te staan. Verder kan hij overlast hebben van zwerfvuil afkomstig van bezoekers van KFC.

De aangevoerde bezwaren wegen echter voor de Raad niet zwaar genoeg om het project nu stil te leggen. Bij het restaurant ligt een ondergrondse aardgasleiding en dat kan bij calamiteiten een probleem zijn. Maar de Raad oordeelt na een onderzoek van de Regionale Uitvoeringsdienst dat er geen groot risico is.

Zwerfvuil in de omgeving kan wel een probleem zijn, maar het restaurant is verplicht om de verspreiding van vuil aan te pakken. Milieuregels schrijven al voor dat binnen een afstand van 25 meter van het restaurant het zwerfvuil moet worden opgeruimd. Zo nodig zal de gemeente strengere regels opleggen. De Raad heeft daar vertrouwen in.