De Heege ondervindt veel last van Bio Energy door lekken in vergistingsvat

Coevorden - Bewoners van De Heege ondervinden veel last van de biovergistingsinstallatie van Bio Energy op het Europark. Enkele bewoners hebben inmiddels gebeld met de politie, omdat zij de situatie beoordelen als een milieudelict.

"We hebben al last van keelpijn en tranende ogen", aldus één van de bewoners, die weet hoe een biovergister werkt. "Ik heb gebeld met de persvoorlichter en gebleken is, dat er lekkages zijn in het vergistingsvat." Bewoners hebben gebeld met de gemeente, maar die verwijst naar het invullen van klachtenformulieren. "Maar er komt bijvoorbeeld H2S vrij, dat is waterstofsulfide. In kleine hoeveelheden ruikt dat naar rotte eieren. In hogere hoeveelheden ruik je dat niet meer en dat is juist heel schadelijk voor de gezondheid. Ook komen koolstofdioxine en ammoniak vrij. Afgelopen nacht was de lucht heel sterk, ik dacht dat ik stikte."

Ook is gebeld met de politie, die de milieupolitie heeft ingeschakeld. Stilleggen van de installatie zou geen optie zijn, zo heeft de persvoorlichter aan bewoners van De Heege laten weten.

Op de website van Bio Energy is juist vandaag, maandag, een bericht geplaatst over de problemen. Het bericht bevat de volgende tekst: "Een lek in een afdichtingsring heeft de afgelopen dagen stank veroorzaakt in de naastgelegen wijk De Heege. De stank leidde tot een tiental klachten bij de gemeente en bij BEC zelf. De indieners van een klacht bij BEC zijn inmiddels gebeld en geïnformeerd over de oorzaak. Hoewel men begrip heeft voor het feit dat iets dergelijks in een opstartfase kan gebeuren, vroegen veel mensen zich af of dit nu vaker kan gaan gebeuren. Bedrijfsleider Eric Ruhe: “Nee, dat gelukkig niet maar ondanks dat het een opstartfase is balen we er wel enorm van. Want er staat hier het summum op het gebied van vergistingstechniek en dan gaat het toch nog mis. Als de installatie straks helemaal goed is ingeregeld en getest, mag zoiets niet meer gebeuren. Excuses zijn op z’n plaats en wij gaan dit zo snel mogelijk herstellen."

De bouwvergunning voor deze installatie is tweemaal aangepast. Van een schone installatie waarbij CO2 afgevangen zou worden en tot vaste stof omgezet zou worden, tot een installatie met een aminegaswasinstallatie waarbij CO2 gewoon de lucht in wordt geblazen.