De Roppers zijn klaar voor NK: ‘Touwtrekkers zijn nooit uitgeleerd‘

Dalerpeel - Touwtrekvereniging De Roppers is in het weekend van 22 en 23 juni gastheer van het Nederlands Kampioenschap Touwtrekken. De nationale bond heeft het evenement aan de club uit Dalerpeel toegewezen in het kader van het 40-jarig bestaan.

Meer dan 600 deelnemers - verdeeld over twee dagen - komen op het sportpark aan de Nassaustraat in actie. Lid van het eerste uur is Roel Benjamins en in zijn rol binnen de technische commissie ook nauw betrokken bij de organisatie van het NK. ,,Voor onze club is het heel eervol dat we dit toernooi mogen organiseren. De provincie Drenthe telt slechts een paar verenigingen. In het oosten van het land leeft de touwtreksport veel meer. Het is juist daarom een mooie gelegenheid om deze tak van krachtsport in onze regio bij het publiek onder de aandacht te brengen”, zegt de 63-jarige inwoner van Dalerpeel.

Feestweek en NKVV

In organisatorisch opzicht komt er volgens Benjamins veel bij kijken. ,,De deelnemers moeten bijvoorbeeld allemaal gewogen worden en dat vergt nogal wat voorbereidingstijd. Op het gebied van accommodatie kunnen we het trouwens perfect combineren met de jaarlijkse feestweek. Bovendien is ook de samenwerking met NKVV uitstekend.”

De Roppers is met 24 actieve leden een bescheiden vereniging, maar het enthousiasme is er niet minder om. „Onze club heeft na veertig jaar een vaste plaats in het verenigingsleven van het dorp gekregen. Het is een familiegebeuren, generaties volgen elkaar aan het touw op. Door het NK staan we als dorp ook even in de landelijke schijnwerpers.” Over kansen op een titel wil Roel Benjamins zich vooraf niet wagen. „Ik denk dat we in de klasse tot 540 kilo een serieuze gooi naar een podiumplaats kunnen doen. Laten we hopen dat we voor eigen publiek voor een verrassing kunnen zorgen. We zullen uiteraard alles geven.”

Hand in hand

De Roppers komt naast de Heren zes tot 540 kilo ook in actie in de klasses Heren acht tot 720 kilogram en Mix 580 (4 heren, 4 dames). „Ook het damesteam van De Roppers geeft op het NK acte de présence, maar dat is wel een combi met de dames uit Scheerwolde”, vult Roel Benjamins aan.

De geroutineerde touwtrekker is al vanaf de oprichting in 1979 lid van De Roppers. „Het is een sport die je ook op latere leeftijd nog kunt beoefenen. Tactiek en techniek gaan hand in hand. Ik kan me altijd nog weer verheugen op de trainingen en wedstrijden. Het is heerlijk ontspannend om in de buitenlucht met krachtsport bezig te zijn en elkaar te stimuleren. Ook het sportieve aspect is belangrijk. Tijdens de wedstrijden gaat het er hard aan toe en telt uiteraard de winst, maar de gemoedelijkheid is toch de basis."

Eenvoud

De charme van deze tak van sport is de eenvoud: je moet proberen als één team de tegenstander over de lijn te trekken. Dat heeft volgens Roel Benjamins alleen kans van slagen als je ook echt een team bent. „Het fysieke aspect moet niet onderschat worden. Touwtrekken is één van de meest intensieve krachtsporten die je kunt bedenken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat alle spiergroepen worden belast." De teamleden van De Roppers laten niets aan het toeval over en werken inmiddels een druk trainingsschema af. De focus ligt iedere keer op het verbeteren van kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. „Je bent als touwtrekker nooit uitgeleerd."

Kijkje nemen?

Het NK Touwtrekken, waar ook De Waoghalzen uit Oosterhesselen van de partij is, begint op beide dagen om 10.00 uur. Het evenement is gratis toegankelijk.